Doorontwikkeling van de 'Foutloos Leren' App voor bewoners met Korsakov

Doorontwikkeling van de 'Foutloos Leren' App voor bewoners met Korsakov

Recent hebben we een interview gepubliceerd met onderzoeker Roeline Biemond over de resultaten van het onderzoek naar foutloos leren. De innovatieve aanpak waarbij een app wordt gebruikt bij de interventie Foutloos Leren is zeer effectief voor bewoners met het syndroom van Korsakov. Nu wordt de app, ontwikkeld door Amsta, doorontwikkeld voor alle zorgcentra. 
 
Roeline Biemond, gz-psycholoog binnen het Korsakov-cluster van Amsta en promovendus aan de Universiteit van Utrecht vertelt erover in een interview. “Dit wordt een juichverhaal, want ik ben ongelooflijk blij met de resultaten van mijn onderzoek,” aldus Biemond. De resultaten bevestigen dat patiënten aanzienlijk beter in staat zijn om nieuwe praktische en digitale vaardigheden aan te leren dankzij de 'Foutloos Leren' app. De app begeleidt gebruikers stap voor stap bij dagelijkse handelingen, variërend van het zetten van koffie tot het starten van een YouTube-video op de televisie. 

Vereisten doorontwikkeling app 
De app wordt nu door Amsta en Korsakov Kenniscentrum doorontwikkeld  op een platform verder verfijnd om een bredere toepassing te vinden in zorgcentra die werken met bewoners met Korsakov. Bewoners worden ondersteund door hun begeleiders. Amsta en het Korsakov Kenniscentrum hebben onderzocht aan welke vereisten de app en het platform moeten voldoen. De app moet niet alleen laagdrempelig en gebruiksvriendelijk zijn, maar ook de voortgang van de patiënten kunnen volgen en zowel technische als inhoudelijke vragen kunnen beantwoorden. Bovendien moet de app voldoen aan strenge veiligheidseisen, om de gegevens van gebruikers veilig te houden (onder andere AVG-proof). Een belangrijke bevinding uit het onderzoek is dat leren effectiever is wanneer de situatie herkenbaar is voor de patiënt. Daarom worden de leerstappen in de app gepersonaliseerd. Zo ziet een bewoner bij het leren opmaken van het bed een afbeelding van zijn eigen bed met hetzelfde dekbed. 

App testen bij geschoolde zorgcentra 
Volgens Cynthia Vogeler, directeur van het Korsakov Kenniscentrum, zijn er al veel zorgcentra enthousiast over de app. “We willen de doorontwikkelde app eerst in een pilot testen bij de zorgcentra die al geschoold zijn in foutloos leren en al aangegeven hebben met de app aan de slag te willen gaan. We zijn superblij dat Amsta een voortrekkersrol heeft vervuld en dat zij zo volhardend hebben geïnvesteerd in de ontwikkeling van de app Foutloos Leren en het onderzoek ernaar. Zij hebben er veel tijd en enthousiasme in gestoken. Dat betaalt zich nu uit. Straks kunnen alle bewoners met Korsakov en hun begeleiders in de zorgcentra hiervan gebruik maken!” 

Bekijk ook de training 'Foutloos Leren', onderdeel van de leerlijn van de Korsakov Academie.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, actuele publicaties en praktijkonderzoeken, onze bijeenkomsten en scholingsaanbod.

Abonneer je op onze maandelijkse nieuwsbrief