Onderzoek naar gebruik van virtual reality bij Korsakov-zorg

Onderzoek naar gebruik van virtual reality bij Korsakov-zorg

Het expertisecentrum Slingedael doet diverse onderzoeken naar het gebruik van virtual reality om de stemming en kwaliteit van leven van Korsakov-patiënten te verbeteren. De resultaten van een eerste onderzoek van psycholoog Ivar Noback, bewegingsagoog Joël Kruisselbrink, en gz-psycholoog en onderzoeker Erik Oudman zijn veelbelovend: 'Als mensen niet meer te activeren zijn, dan is de VR-bril de uitkomst', zegt Joël op de website van Slingedael.

Joël onderzocht samen met Ivar en Erik of virtual reality van meerwaarde kan zijn voor mensen met het syndroom van Korsakov. Drie mensen die meededen aan het onderzoek voelden zich beter en deden vaker mee aan activiteiten, met name vanwege een gepersonaliseerd VR-programma. Zo keek een bewoner naar beelden van het gebied waar zij vandaan kwam. Een andere bewoner volgde een ski-simulatie en en derde ging roeien in het VR-programma. VR is veelbelovend voor het verminderen van de psychische problemen die spelen bij Korsakov. Ivar is enthousiast: 'Bijzonder om te ervaren dat de VR-bril zo'n positief effect kan hebben op bewoners met het syndroom van Korsakov! Ik zou het mooi vinden als deze interventie verder wordt ontwikkeld en structureel ingezet kan worden bij stemmingsklachten en gedragsproblematiek.'

De eerste resultaten van hun onderzoek zijn onlangs gepubliceerd. Slingedael wil het onderzoek naar de inzet van virtual reality uitbreiden. In een webinar op 19 april 2023 delen Joël en Erik de uitkomsten van het onderzoek, op de website van Slingedael kun je daarna het webinar terugkijken.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, actuele publicaties en praktijkonderzoeken, onze bijeenkomsten en scholingsaanbod.

Abonneer je op onze maandelijkse nieuwsbrief