Eerbetoon aan John Nieboer: grondlegger van de training Empathisch Directieve Benadering bij mensen met Korsakov

Eerbetoon aan John Nieboer: grondlegger van de training Empathisch Directieve Benadering bij mensen met Korsakov

Vele medewerkers die de training Empathisch Directieve Benadering bij mensen met Korsakov (EDB) hebben gevolgd bij het Korsakov Kenniscentrum zullen John Nieboer wel kennen. Hij heeft destijds bij zorginstelling Saffier de EDB-training speciaal afgestemd op mensen met het syndroom van Korsakov. John: “Toen ik met pensioen ging bij zorginstelling Saffier had het Korsakov Kenniscentrum iemand nodig die de training EDB goed kon geven. Dat heb ik inmiddels vijf jaar met veel plezier gedaan.”  

EDB geeft een gemeenschappelijk kader 
Hij vindt het belangrijk dat medewerkers de EDB-training bij mensen met Korsakov volgen. John: “Het geeft zorgpersoneel een gemeenschappelijk kader. Als bijvoorbeeld een bewoner met Korsakov vraagt; ‘Mag ik naar mijn vriendin toe?’, dan is het belangrijk dat het zorgpersoneel eenduidig reageert. Niet vanuit autoriteit maar vanuit wat er mogelijk is voor de bewoner.” Als dat gemeenschappelijke kader er niet is werkt dit verwarring richting mensen met het syndroom van Korsakov en richting collega’s. Ik heb weleens meegemaakt dat dat er ruzie in het team ontstond omdat men niet vanuit een gemeenschappelijk kader reageerde richting bewoners.” Hij trainde in de afgelopen jaren 25 groepen bij Saffier en 80 groepen in het land.  

Toepasbaar voor de dagelijkse praktijk 
Marga ten Wolde, coördinator van de Korsakov Academie is bijzonder trots: “John heeft de training echt helemaal ontwikkeld en naar de wens van de instelling toepasbaar gemaakt voor de dagelijkse praktijk. Naast de trainingen die John gaf leidde hij ook tien trainers op die zelf werken met mensen met het syndroom van Korsakov. We zorgen ervoor dat de trainers zo veel mogelijk vlieguren maken zodat we trainingen aan kunnen bieden van hoog niveau en toegepast op de doelgroep mensen met Korsakov.” 

John: "Achtergrondkennis van het ziektebeeld en een goede relatie met de cliënt is belangrijk om goede zorg te kunnen verlenen. Van mensen met Korsakov is bekend dat zij apathisch gedrag kunnen vertonen. Als je weet dat dit bij het ziektebeeld hoort dan kun je het meenemen in je behandeling.” 

Afscheid
Na zijn afscheid bij de Korsakov Kenniscentrum Academie blijft John zijn werk als mentor van enkele personen met het Korsakovsyndroom voortzetten en daarnaast is hij mantelzorger.

Bekijk de trainingen van Korsakov Kenniscentrum  

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, actuele publicaties en praktijkonderzoeken, onze bijeenkomsten en scholingsaanbod.

Abonneer je op onze maandelijkse nieuwsbrief