Terugblik Kennisbijeenkomst Korsakov Kenniscentrum: Handvatten voor omgaan met confabuleren

Terugblik Kennisbijeenkomst Korsakov Kenniscentrum: Handvatten voor omgaan met confabuleren

Op 12 juni organiseerde het Korsakov Kenniscentrum haar jaarlijkse Kennisbijeenkomst, dit keer over confabuleren.  Confabuleren is het vertellen van overdreven, gefantaseerde of onjuiste verhalen door beschadigingen in de hersenen. Centraal in de bijeenkomst stond de vraag wat handvatten zijn voor het omgaan met confabuleren bij mensen met Korsakov. 

Tijdens de bijeenkomst deelde Yvonne Rensen, klinisch-neuropsycholoog i.o en senior onderzoeker bij Vincent van Gogh, de laatste inzichten over confabuleren bij mensen met Korsakov. Zorgmedewerkers komen confabuleren veel tegen bij mensen met het syndroom van Korsakov. Yvonne legde uit hoe je als zorgmedewerker of familielid kunt omgaan met dit gedrag en gaf praktische handvatten.  

Interactief en praktijkgericht aan de slag
Bianca Verbeek, zorgcoördinator bij Liberein in Enschede en omgeving, was ook één van de deelnemers. Ze vertelde: “We gingen heel interactief aan de slag. Het was fijn om in groepjes uiteen te gaan en met elkaar te sparren, situaties te horen die herkenbaar zijn en adviezen te geven en te krijgen.”

Wat haar het meest is bijgebleven, is dat je als hulpverlener moet beseffen dat je een confabulatie kan verwachten als reactie op een gestelde vraag aan een persoon met Korsakov. Deze reactie kan logische inhoud bevatten en is moeilijk te onderscheiden van de ‘echte’ waarheid.  Daarom is het belangrijk om de Empathisch Directieve Benadering en het 5C/K model toe te passen, zodat je de bewoner niet onnodig overspoelt met te veel informatie. Ik ben mij nu nog meer bewust van het effect van wat ik zeg of doe. Fijn dat ik als hulpverlener invloed heb op het wel of niet uitlokken van een confabulatie.”

Waardevolle inzichten
Deze bijeenkomst bood waardevolle inzichten en praktische tips voor iedereen die betrokken is bij de zorg voor mensen met Korsakov. Zie de presentatie van Yvonne Rensen.

Deelnemers verlieten de sessie met meer kennis en handvatten om het dagelijks leven van deze bewoners te verbeteren.

Ook interessant:
Op 18 september is de Kennisbijeenkomst Mijn leven is jouw werk: Hoe betrek je bewoners bij wat ze willen en nodig hebben? Speciaal bedoeld voor begeleiders die direct betrokken zijn bij het dagelijks leven van bewoners. Kom je ook? Meld je aan.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, actuele publicaties en praktijkonderzoeken, onze bijeenkomsten en scholingsaanbod.

Abonneer je op onze maandelijkse nieuwsbrief