Foutloos Leren App – pilot update
De Foutloos Leren App is een digitale tool die bewoners van zorginstellingen ondersteunt bij het zelfstandig aanleren van dagelijkse handelingen, zoals beeldbellen, het toedienen van een puffer of het inruimen van de vaatwasser. De app maakt gebruik van de methodiek van foutloos leren: een bewezen effectieve manier om mensen met cognitieve beperkingen nieuwe vaardigheden aan te leren zonder fouten te maken in het leerproces.
Door middel van duidelijke stappenplannen, visuele ondersteuning en herhaling helpt de app bewoners om zelfstandig en met vertrouwen te oefenen. Dit vergroot het gevoel van autonomie, bevordert de eigen regie en draagt bij aan een hoger gevoel van eigenwaarde. Tegelijkertijd zorgt de app ervoor dat de foutloos leren-methodiek op een gestructureerde en consistente manier wordt toegepast binnen de organisatie.
De pilot: eerste ervaringen en inzichten
De landelijke pilot met de Foutloos Leren App is inmiddels vier maanden onderweg en loopt nog tot eind juni. De app is ontwikkeld voor mensen met het syndroom van Korsakov, om hen te helpen op een gestructureerde manier nieuwe vaardigheden aan te leren. Deze pilot is een belangrijke stap in de doorontwikkeling van de app, die eerder werd getest binnen Amsta en nu in gebruik wordt genomen bij expertisecentra die getraind zijn in de Foutloos Leren-methodiek.
De app is gebaseerd op het onderzoek van Roeline Biemond, gz-psycholoog bij Amsta en promovendus aan de Universiteit Utrecht. In haar onderzoek laat zij zien dat mensen met Korsakov baat hebben bij deze manier van leren. De app biedt stapsgewijze begeleiding bij praktische en digitale handelingen — van koffiezetten tot het starten van een YouTubevideo — en draagt bij aan het gevoel van eigenwaarde en zelfstandigheid. Uit het onderzoek bleek bovendien dat cliënten gemotiveerd zijn om te leren, zelfs zonder extra beloning. De vaardigheid die zij aanleren is voor hen de echte beloning.
Verschillende organisaties nemen deel aan deze proefperiode, waaronder Lelie zorggroep, Archipel, Atlant, Noorderbreedte en Amsta. De eerste reacties uit de praktijk zijn positief en veelbelovend.
Teddy Schenkelaars, Archipel, vertelt: “We zijn begonnen op een afdeling waar normaal gesproken meer passief wordt getraind. Het is leuk om te zien dat de bewoners het leuk vinden met de app te oefenen. Inmiddels kijken we naar het uitbreiden naar een afdeling waar wel actief wordt getraind. De ergotherapeut gaat ook experimenteren of het aanleren van een route buitenshuis kan met de app.”
Ook Laura Hut van Atlant is enthousiast: “In het begin was de technische kant even wennen. Maar inmiddels weten we goed hoe we een stappenplan moeten invoeren. We hebben het planmatig aangepakt: alle medewerkers zijn geïnformeerd, we hebben rollen verdeeld en een groep trainers volgde de training. Die trainers zijn nu gekoppeld aan bewoners en het trainen met de Foutloos leren app staat zelfs in de agenda’s. Wij zijn enthousiast!”
* Bij passief trainen merkt de bewoner niet echt dat het een training is
Training en optimalisatie
Als onderdeel van de implementatie verzorgen Roeline Biemond en Marion Derksen een praktische implementatietraining voor medewerkers, die als leuk én leerzaam wordt ervaren. Tijdens de pilotperiode wordt de app uitgebreid getest en continu geoptimaliseerd op basis van gebruikerservaringen.
Roeline Biemond: “Aan de technische kant zijn we voortdurend bezig om de achterkant van de app eenvoudiger en gebruiksvriendelijker te maken, zodat zorgmedewerkers er nog makkelijker mee kunnen werken.”
Toekomst
De verwachting is dat de Foutloos Leren App na de pilotfase beschikbaar komt voor leden van het KKC. Met deze innovatie wordt het gevoel van autonomie en eigen regie bij bewoners vergroot. We hopen na de pilotfase meer zorgprofessionals te enthousiasmeren voor de kracht van foutloos leren.
Meer informatie?
Neem contact op met de projectleider Monique Burger via info@korsakovkenniscentrum.nl
Lees ook:
Doorontwikkeling van de 'Foutloos Leren' App voor bewoners met Korsakov