Hoe kun je het beste omgaan met mensen met Korsakov?

Het leven voor mensen met Korsakov is onoverzichtelijk en angstig. Als je dingen niet onthoudt en niet weet waar je bent, word je onzeker. Daardoor reageren Korsakovpatiënten vaak geïrriteerd als je hen vertelt dat ze iets zijn vergeten. Of dat hun verhaal niet klopt. De strijd aangaan is dan niet verstandig. We geven je vier tips die mogelijk kunnen helpen:

 • Wijs niet op fouten
  Iemand op fouten wijzen werkt averechts. Dat maakt iemand alleen maar onzekerder. Neem de dingen die niet kloppen dus voor lief. En word niet boos als iemand is vergeten wat je de vorige dag hebt verteld.
 • Bied hulp in de oriëntatie
  Het meest zinvol is hulp in de oriëntatie. Eenvoudige hulpmiddelen zijn een uitkomst. Denk aan een agenda om afspraken in te noteren. Of foto’s om familie of vrienden te kunnen herkennen. Een ander voorbeeld is een lijstje waarin je de volgorde van iemands dagelijkse activiteiten noteert, bijvoorbeeld: opstaan, douchen, aankleden, ontbijten, etc.
  Mensen met Korsakov kunnen vaardigheden weer (automatisch) aanleren via een bewezen interventie Foutloos Leren bij Korsakov. In de e-learning module van het Korsakov Kenniscentrum kun je alle basisinformatie over het syndroom van Korsakov vinden. Bekijk de e-learning.
 • Bied hulp bij een vast dagritme
  Iemand met Korsakov heeft een vast dagritme nodig. Dat geeft houvast en veiligheid. Faalangst zal dan minder vaak voorkomen. Probeer te helpen het dagritme aan te houden.
 • Bied praktische hulp bij verwaarlozing
  Een Korsakovpatiënt zal uit zichzelf niet altijd schone kleren aantrekken of de afwas doen. Bied aan een was te draaien en schone kleding klaar te leggen. Ook kun je iemand begeleiden bij het schoonhouden van zijn huis.