"We zijn een soort kritische vriend"

"We zijn een soort kritische vriend"

Het transitiejaar 2021 is in volle gang. Op ieder niveau worden de nodige stappen gezet om aan het einde van het jaar alle doelen te halen om te komen tot een Doelgroepnetwerk met een Kenniscentrum en Expertisecentra voor mensen met Korsakov. Jeroen Windhorst, Vivianne Tolen en Selma Koegler ondersteunen organisaties zoveel mogelijk om het hele transitieproces in goede banen te leiden.

Jeroen, Vivianne en Selma zijn zogenaamde transitiecoaches. Ieder van hen heeft een aantal organisaties in portefeuille die ze bijstaan en adviseren in het traject tot Expertisecentrum. Maar ook gezamenlijk gaan ze bij organisaties langs en kijken ze hoe ze bepaalde zaken aanvliegen. Het is een leuk team met een diverse achtergrond en een enorme bak aan kennis, zo geven ze aan.

Jeroen is nog maar enkele maanden bezig, maar toch vallen hem al wat zaken op in zijn werk. “De verschillen in organisaties maar ook de overeenkomsten zijn leuk om te zien. Maar het is vooral toch de gedrevenheid die de rode draad vormt. De gedrevenheid voor de zorg voor mensen met korsakov.” Wat Jeroen nog meer opvalt is dat sommige organisaties al een stuk verder zijn dan ze vooraf dachten. “We hebben voorbeelden gezien van organisaties die aangeven dat er weliswaar veel kennis aanwezig is, maar nog niets op papier staat. Vervolgens blijkt eigenlijk alles wel degelijk al vastgelegd.” Jeroen vindt ook zijn rol als verbinder een mooie. “Doordat ik bij verschillende organisaties over de vloer kom, kan ik overal het beste meenemen en dat ergens anders introduceren zodat men er daar profijt van kan trekken.” Vivianne sluit zich daarbij aan: “We zijn een soort van kritische vriend. We lopen samen met organisaties op en proberen een open sfeer te creëren waarin mensen zaken durven te delen. Dus niet alleen wat er wel al goed gaat, maar vooral ook wat nog verder ontwikkeld kan worden en welke stappen daarin nodig zijn. De openheid die ik tot nu toe ervaren heb, is bijzonder. Dat helpt ook om intern mensen samen te binden.”

Enthousiast houden

Onlangs brachten Selma en Jeroen voor het eerst samen fysiek een bezoek aan een organisatie voor mensen met korsakov. “Dat was heel fijn”, zegt Selma. “Dan zie je de mensen waar je het voor doet, de mensen die in de praktijk met jouw advies te maken krijgen en waarvoor je de zorg optimaal wilt maken. Dat wakkert mijn motivatie alleen maar verder aan. En het was ook fijn om weer eens samen op pad te zijn en ervaringen uit te wisselen. De energie die wij onderling hebben proberen we ook uit te stralen richting de organisaties. Zo houden we hen enthousiast om dit toch lastige traject goed af te ronden.” Alle drie de coaches geven aan dat de doelgroep korsakov hen na aan het hart ligt. “Daar doen we het allemaal voor.”

Uitdaging

De drie coaches hebben het druk. “Wij vragen veel van organisaties, maar ze vragen ook veel van ons. Eigenlijk meer dan we vooraf hadden gedacht. Dat is helemaal prima en daar zijn we ook voor, maar we moeten dus extra kritisch zijn op hoe we onze tijd indelen. We willen iedereen de tijd geven die ze verdienen. Zeker nu het zwaartepunt verschuift van de werkgroepen naar de organisaties zelf”, zegt Jeroen.

Komende tijd gaat de peilstok de grond in en kijken de drie hoe ver hun organisaties zijn en welke stappen er nog gezet moeten worden. “Het wordt nog aardig gas geven vanaf september. Maar we zien het komende half jaar met vertrouwen tegemoet en hopen in december een feestje te kunnen vieren omdat het netwerk geaccrediteerd is”, aldus Selma. “Daarmee zijn mooie stappen gezet. En daar houdt het niet op. Het hele doelgroepnetwerk is continu in ontwikkeling. We blijven in beweging en in die zin is de weg onbekend. Dat onbekende maakt het werk echter extra leuk.”