Update transitiejaar 2021: hoe staat het bij...Het Parkhuis?

Update transitiejaar 2021: hoe staat het bij...Het Parkhuis?

Iedere maand nemen wij u kort mee in de meest recente ontwikkelingen voor wat betreft het belangrijke transitiejaar 2021. Dit jaar willen we komen tot een gezamenlijk landelijk dekkend Doelgroep Expertisenetwerk voor de doelgroep Korsakov. Hoe staan de zaken ervoor bij Het Parkhuis?

Marjan van der Dussen werkt als zorgmanager bij Het Parkhuis, een verpleeghuis voor verschillende doelgroepen, waaronder korsakov. Al ruim twintig jaar behandelt het verpleeghuis in Dordrecht mensen met het syndroom van Korsakov en het stond zelfs mede aan de wieg van het ontstaan van het KKC. Expertise en kennis genoeg dus om in te zetten om ook andere organisaties te helpen. En vandaar ook de stap om deel te nemen aan het landelijke expertisenetwerk.

Hand reiken

Want de kennis delen, dat is waar het Van der Dussen vooral om gaat als ze uitlegt waarom Het Parkhuis meedoet met de transitie. “We hebben hier in al die jaren zoveel kennis opgedaan dat we die graag willen delen en zo andere organisaties helpen om beter te worden. We willen de cliëntreis verbeteren, dus intensiever onze hand reiken naar mensen die nog thuis wonen of in een andere instelling.” Deelname aan het expertisenetwerk zorgt bovendien voor meer financiële ruimte om deskundig personeel zoals verpleegkundig specialisten aan te trekken, aldus Van der Dussen. “En daar profiteren de bewoners weer van. Hoe gespecialiseerder de zorg, hoe beter. Want vaak is er meer aan de hand dan alleen korsakov, er zitten in veel gevallen ook psychiatrische aspecten in iemands hulpvraag.” Tot slot hoopt Van der Dussen ook ‘verborgen’ cliënten sneller in beeld te krijgen. “Mensen die bij andere instellingen als onruststoker te boek staan bijvoorbeeld. Daar zou zomaar meer aan de hand kunnen zijn en hoe sneller we daar bij zijn, hoe beter.”

Laten zien wat we kunnen

Het Parkhuis is goed op weg in de transitie. “In juli was de proefvisitatie en daar zagen de zaken er aardig goed uit. Wat we nog moeten verbeteren is datgene wat eigenlijk in ons DNA zit maar we daarom vaak vergeten te noemen. Zo werken we bijvoorbeeld al heel lang met dagbesteding. Voor ons is dat de normaalste zaak van de wereld maar voor een certificerende instelling misschien niet. En voor andere instellingen ook niet. We moeten dus goed kijken naar hoe bijzonder we eigenlijk zijn, maar aan de andere kant streven we er ook altijd naar nog beter te worden”, lacht Van der Dussen.

Aandachtspunten

Voor de komende tijd staat vooral het naar buiten treden op de agenda van Het Parkhuis. “We willen een goede flyer laten maken waarmee we richting onze collega-instellingen laten zien wat wij doen en hoe we hen kunnen ondersteunen. Daar ligt voor ons de grootste uitdaging. Ook willen we een apart aanspreekpunt instellen voor vragen over bepaalde casuïstieken en een routering maken zodat alle vragen die binnenkomen ook bij de juiste functionaris belanden. Verder zetten we in op de koppeling tussen scholingstheorie en de praktijk; hoe meet je of iemand in de praktijk toepast wat hij tijdens de opleiding leert? Daarvoor zetten we nu de laatste puntjes op de i. De eerste audit in november moet dus wel goed komen, maar echt klaar zijn we nooit. Er ontstaan overal in de organisatie steeds weer nieuwe ideeën en het kan altijd beter.”