Overbruggingsperiode speciale doelgroepen voor sluiting rookruimtes

Overbruggingsperiode speciale doelgroepen voor sluiting rookruimtes

Er komt een overbruggingsperiode om te zorgen dat ook rookruimtes voor specifieke doelgroepen zoals korsakov hun deuren kunnen sluiten. Dat schrijft staatssecretaris Blokhuis in een brief aan ActiZ. De bewindsman heeft overlegd met de NVWA en die zal de komende twee jaren niet handhavend optreden waardoor instellingen de tijd krijgen om wat langer te doen over het sluiten van deze rookruimtes.

Die extra tijd, die nu loopt van 1 juli 2021 tot 1 juli 2023, is bedoeld voor patiënten in de langdurige zorg met het syndroom van Korsakov, de ziekte van Huntington, niet-aangeboren hersenletsel (NAH) en patiënten op afdelingen gerontopsychiatrie. Voor deze groepen is het zonder toezicht op de eigen kamer roken niet verantwoord. De NVWA stelt wel enkele voorwaarden aan het uitgestelde handhaven. Deze vindt u in de brief van de staatssecretaris.

Samenwerking

Er leven nog veel vragen bij zorgorganisaties over de aanpak. ActiZ werkt daarom met het Korsakov Kenniscentrum, HKNN en enkele andere kenniscentra aan een ondersteuningsaanbod voor zorgorganisaties. Daarnaast wordt het aanbod van de werkgroep Rookvrije Zorg uitgebreid voor de ouderenzorg.

Terugblik landelijk symposium ‘Maak de zorg rookvrij’

‘Hoe zet ik de volgende stap in het rookvrij maken van mijn organisatie?’. Deze vraag stond centraal tijdens het landelijk symposium ‘Maak de zorg rookvrij’ dat plaatsvond op maandag 31 mei 2021, georganiseerd door KNMG, NVZ, NFU, de Nederlandse ggz en Verslavingskunde Nederland, in samenwerking met het Trimbos instituut. Langzamerhand groeit het besef dat roken dé belangrijkste te voorkomen oorzaak van ziekte en (vroegtijdig) overlijden is. Zorgprofessionals kunnen een belangrijke rol spelen in de behandeling van tabaksverslaving en in het stimuleren van een rookvrije omgeving.

In een aantal inspirerende sessies namen de sprekers de deelnemers mee in de wereld van rookvrij. Zo ging het over de effecten van roken op het lichaam. Ook sprak Brigitte Toebes, hoogleraar gezondheidsrecht in internationaal perspectief over de (juridische) dilemma’s. Daarnaast werden projectleiders uit verschillende disciplines van de zorg geïnterviewd over hun aanpak en hun sleutels tot succes bij het rookvrij maken van hun organisatie. 

Heeft u het landelijk symposium gemist? Via deze link is het gehele symposium terug te kijken.

Online ActiZ netwerk Rookvrije zorg

Vanuit ActiZ merkt men dat de behoefte om uit te wisselen en van elkaar te leren groot is. Zeker met het sluiten van de rookruimtes per 1 juli in zicht. Een online netwerk geeft de mogelijkheid om op een laagdrempelige manier met elkaar in contact te komen en ervaringen uit te wisselen. Daarnaast kan ActiZ ook gemakkelijk informatie verstrekken over de laatste ontwikkelingen en knelpunten. Interesse? Meld je snel aan via p.senior@actiz.nl