Webinar over "Samen beslissen"

Webinar over "Samen beslissen"

Zorgverleners en bewoners hebben elkaar nodig om tot de beste zorg en behandeling te komen. Want door samen te beslissen zullen zorg en ondersteuning beter aansluiten op de behoeften en wensen van bewoners. Binnen de Korsakovzorg is dit soms een hele uitdaging en ook binnen de GGZ is hiervoor speciale aandacht. Het Kennisinstituut voor de GGZ houdt over dit onderwerp op 19 april het webinar “Samen beslissen”.

Samen beslissen betekent onder andere dat patiënt, zorgprofessional en naaste samen kijken welke behandeling en ondersteuning past in de specifieke situatie. Ieders inbreng is gelijkwaardig, omdat iedereen expert is op het eigen terrein: de patiënt kent zichzelf het beste; naasten kennen de patiënt in goede en slechte tijden en de zorgprofessional is expert op zijn of haar vakgebied, zo zeggen Nanette Waterhout, Tess Magnée en Michiel van den Oever, die tijdens het webinar zullen spreken.

Patiënt, professional en naaste

Nanette Waterhout is ervaringsdeskundige én naaste. Bijna tien jaar geleden belandde ze in een zware depressie en maakte zij samen met haar psychiater een keuze voor behandeling. “Samen beslissen is voor mij vanuit een gelijkwaardige houding in gesprek gaan over wat er nodig is om stappen te zetten naar herstel, waarbij ik als cliënt of mens word aangesproken op wat ik in huis heb. Ik word als expert gehoord." Tessa Magnée is onderzoeker, psycholoog én POH-GGZ. In haar werk is Samen beslissen belangrijk. "Het op een rijtje hebben van alle behandelmogelijkheden helpt om samen met de patiënt te kunnen beslissen over de juiste behandeling." Michiel van den Oever is psychiater bij GGZ Drenthe. Hij onderschrijft het belang van herstelondersteunend taalgebruik bij Samen beslissen. "Je praat niet óver mensen, maar bespreekt en besluit samen met hen, de mens waar het over gaat."

Inhoud webinar

Tijdens het webinar (19 april tussen 20.00-21.30 uur) zullen Waterhout, Van den Oever en Magnée de volgende onderwerpen aan bod laten komen:

•          Hoe werkt Samen beslissen in de praktijk?

•          Welke keuzes zijn er te maken en op welke momenten, wat helpt hierbij en wat maakt het soms lastig?

•          Ook worden nieuw ontwikkelde hulpmiddelen besproken.

Patrick Nederkoorn, presentator en theatermaker, leidt het gesprek. Tijdens het webinar kunnen kijkers ook vragen stellen.

Meld je hier gratis en vrijblijvend aan

Wanneer: 19 april tussen 20.00-21.30 uur