Van Tongerloo Zorggroep nieuw lid KKC

Van Tongerloo Zorggroep nieuw lid KKC

Het KKC is per 1 februari van dit jaar weer een kleurrijk nieuw lid rijker. Van Tongerloo Zorggroep is met zijn bijzondere, informele en kleinschalige opzet een mooie verbreding waar andere leden van kunnen leren. Maar Ron en Dorien van Tongerloo laten anderen niet alleen graag zien wat zij doen, ze willen ook van hen leren.

Van Tongerloo Zorggroep bestaat sinds 2007 en levert sinds 2010 24-uurszorg aan mensen met een cognitieve beperking. Bijna driekwart daarvan zijn mensen met korsakov. Van Tongerloo Zorggroep heeft in Weert en Stramproy acht woningen met vijftig 24 uurs-plekken voor deze bijzondere groep. “Het fascinerende aan korsakov is dat iedereen het kan krijgen. Het zijn mensen die vaak door omstandigheden aan de drank zijn geraakt en door de maatschappij zijn verworpen. Vaak op basis van wat zij alleen aan de buitenkant zien: iemand die er onverzorgd uitziet, niet opruimt, veel drinkt. De achterliggende oorzaak wil men vaak niet zien. Wij willen juist wel graag het verhaal achter die buitenkant vinden”, zegt Ron.

Kennis halen…

Van Tongerloo Zorggroep is sinds februari lid van het KKC. “Dat is een stukje waardering voor wat wij doen, maar het is voor ons natuurlijk ook fijn om kennis te kunnen halen uit zo’n groot netwerk. Het is een volgende stap in de ontwikkeling van ons bedrijf”, zegt Ron. Dorien heeft een mooi voorbeeld. “Neem het Foutloos Leren. Dat hebben we vanuit het KKC binnen onze organisatie bijgeschoold en daarna toegepast en het heeft veel effect gehad. De eigenwaarde van de bewoners is gegroeid.”

…en brengen

Omgekeerd kan Van Tongerloo Zorggroep ook aan de andere leden van het KKC laten zien wat zij doen. “Wat ons bijzonder maakt is de kleinschaligheid en informele aanpak. We zijn een platte organisatie en staan dicht bij de bewoners. De woongroepen bestaan uit panden die midden in de woonwijk staan. De panden zijn warm en huiselijk ingericht. We willen voor onze bewoners een thuis creëren waar ze zich goed voelen. Ook bieden we dagbesteding op maat, waar de bewoners zelf naartoe kunnen lopen. Voor anderen kopen we dagbesteding in via bijvoorbeeld zorgboerderijen. Onze bewoners zijn tevreden, dat uit zich onder meer in het feit dat er weinig tot geen terugval is in drankgebruik. We nodigen andere leden graag uit om eens te komen kijken hoe het er bij ons aan toe gaat.”

Je kunt Van Tongerloo Zorggroep vinden via de website vantongerloozorggroep.nl. “Bel gerust voor een afspraak, dan zorgen we dat de koffie klaar staat. We zijn namelijk altijd bereikbaar.”