“Schuren en verven geven voldoening”
Huize Steijndeld in Gorinchem herbergt niet alleen korsakov-patiënten, maar ook een heuse werkplaats waar wekelijks een deel van de groep aan het werk is. Activiteitenbegeleider Corrine Wolsheimer overziet hoe iedere week vier mensen oude meubeltjes opknappen en daarmee ook aan zichzelf werken.
De werkplaats is een populaire activiteit, lacht Corrine. “Het is zo’n beetje de enige activiteit waar mensen uit zichzelf naartoe komen.” Het vaste ritme, iedere woensdag, en de vaste aard van de werkzaamheden geven bewoners van Huize Steijndeld structuur. En dat is precies wat korsakov-patiënten nodig hebben, zegt Corrine. “Bovendien is het opknapproces zo ingericht dat het een strak georganiseerde lopende band lijkt. Van binnenkomst naar schuren en verven, alles is strak geregeld en dat is wel zo fijn. Iedereen weet waar hij moet werken, wat hij moet doen en wat er allemaal gebeurt. En doordat het opknappen sneller gaat, verloopt ook de verkoop sneller. Dat stimuleert de bewoners in de werkplaats. Bovendien ontlenen ze een gevoel van eigenwaarde aan wat ze doen omdat ze een meubelstuk zien veranderen onder hun handen en iemand anders het blijkbaar mooi vindt en het koopt.”
Niet voor iedereen
Het werk in de werkplaats is niet voor iedereen geschikt. “Bewoners moeten er wel gevoel voor hebben en het fysiek ook aan kunnen. Schuren kan best zwaar zijn. En werken in een rolstoel is ook best een uitdaging. Maar het belangrijkste is dus dat ze het echt leuk moeten vinden.”
Sfeer verbeteren
Een werkplaats inrichten kan op veel plekken een mooie aanvulling zijn. “Als je een eigen ruimte hebt is dat handig. Niet alleen omdat het dan voor de bewoners dichtbij is en je zelf in de tussentijd iets anders kunt gaan doen, maar ook vanwege de verkoop. Er is altijd wel iemand aanwezig die dat kan regelen. Maar bovenal geeft het werk de bewoners heel veel voldoening en dat verbetert de sfeer in huis.”
Van de opbrengst gaan de bewoners samen met de begeleiders uit eten en ze ontvangen een kleine vergoeding. “Dat samen uit eten is altijd hartstikke leuk!”
De werkplaats heeft ook een eigen Instagram-account. “Via dit account worden de meubeltjes te koop aangeboden, en krijgen we bekendheid met onze werkplaats. Ons Instagram-account heet @werkplaatsdehaven.”