Onderzoek: herinneringen aan COVID-lockdown

Onderzoek: herinneringen aan COVID-lockdown

De Covid-19 lockdowns hadden grote impact op de maatschappij. Normale dingen, zoals het bezoek van een restaurant of bioscoop, konden niet doorgaan. De wereld was op slot. Wat hebben mensen met het syndroom van Kosakov, wonend in een instelling, meegekregen van de lockdown? Basispsycholoog Dianne Hermann, GZ-psycholoog Erik Oudman en hoogleraarklinische neuropsychologie Albert Postma onderzochten dit, en hun artikel werd gepubliceerd in Consciousness and Cognition (een uitgave van Elsevier). 

In het onderzoek werden vragen gesteld over de lockdown. Wat bleek? Het geheugen voor feitelijke informatie over de lockdown, maar ook het persoonlijke verhaal van mensen rondom de lockdown was beter dan voor alledaagse dingen. Zo onthield een kwart van de bewoners gerichte informatie. Ook bleek dat meer informatie bewaard bleef wanneer mensen emotioneler waren onder de gebeurtenissen. Wetenschappelijk gezien laat dit onderzoek zien dat flashbulb-memories (sterke geheugensporen voor emotioneel ingrijpende gebeurtenissen) ook kunnen gaan over een langere periode dan één moment. Het ervaren van (heftige) emoties helpt dan bij het onthouden, ook al is er sprake van een geheugenstoornis.

Lees de publicatie

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, actuele publicaties en praktijkonderzoeken, onze bijeenkomsten en scholingsaanbod.

Abonneer je op onze maandelijkse nieuwsbrief