Nieuw lid Korsakov Kenniscentrum: maak kennis met Treant Veltman

Nieuw lid Korsakov Kenniscentrum: maak kennis met Treant Veltman

Beeld je een bos in, en veen, en een mooie schaapskooi. Al dit moois vind je in het Drentse dorpje Weiteveen. En tussen die prachtige natuur staat Veltman, een locatie van de Drents-Groningse zorgorganisatie Treant. Hier ervaren zo’n 30 mensen met Korsakov, ongeveer een derde van het totaal aantal cliënten, beschermd wonen. Peter Muter is er sinds enkele maanden locatiehoofd. En Carmen Hubers helpt er als regieverpleegkundige, half in de zorg en half op kantoor. Hun organisatie is het nieuwste lid van het Korsakov Kenniscentrum. Het hoe en waarom delen ze hier.

carmen-hubers-regieverpleegkundige-bewerkt-1
Carmen Hubers, regieverpleegkundige

 
De aanleiding om lid te worden, was wel grappig, grinnikt Carmen: “We hadden het idee dat we al op de kaart van het Korsakov Kenniscentrum stonden, maar dat bleek niet zo te zijn. Daarom zijn we alsnog lid geworden.” Rond 2007 begon ze bij Veltman, dat toen al jaren bestond. “Vijftig jaar geleden vingen de nonnen hier al mensen op die tussen wal en schip vielen.”

Niet zorgen vóór maar mét cliënt
Peter legt uit dat Treant 3 ziekenhuislocaties en 17 woonzorgcentra heeft. “Veltman biedt hiervan als enige beschermd wonen.” Wat de zorg hier zo bijzonder maakt, legt zijn collega uit: “We werken met 4 afdelingen en 8 leefmilieus; elke afdeling heeft meerdere huiskamers. In totaal hebben we er 9, inclusief de observatiekamer waar mensen onder meer worden gescreend op welk leefmilieu en welke afdelingsaspecten bij hen passen. We kijken hier echt naar de cliënten; ze zijn geen nummer. Zelf kom ik uit de verpleeghuiszorg en daar ben je de hele dag aan het ‘zorgen’. Hier doe je het mét de cliënten, je geeft zorg, begeleidt de bewoners en houdt in stand wat ze kunnen.”

Activiteitencentrum, inloopruimte en winkel
Veltman heeft een apart activiteitencentrum, een inloopruimte en een soort winkel/huis. “In het activiteitencentrum is het de bedoeling dat mensen ook echt meedoen, in de inloopruimte komen ze samen voor wonen, werken en recreëren”, somt Peter op. In die inloopruimte is het wat rustiger en vindt een stukje industrie/werk plaats, zoals kranten sorteren. Verder kunnen bewoners er puzzelen en zijn er een soort soosactiviteiten. In de winkel mogen hooguit 4 mensen tegelijk zijn. Dit aparte huis is ook vooral bedoel voor wie even op zichzelf wil zijn. Het locatiehoofd verwijst verder naar 4 bejaardenwoningen. “Hier wonen cliënten – eentje met Korsakov – waarvan we kijken of ze terug de maatschappij in kunnen: wat is hiervoor nodig?” Trots voegt Carmen toe dat een Korsakov-cliënt uit deze woningen sinds kort semi-zelfstandig woont; een zelden voorkomende situatie.

Rustige natuur, rustige binnenkant
Wat Peter vooral zo aanspreekt aan de ligging van het gebouw? “Het is hier een prachtig mooi gebied. Aan de achterkant zit een bos. Verder ligt hier veel veen en is er een mooie schaapskooi in de buurt. Het terrein zelf is ook mooi aangelegd. Het gebouw heeft van buiten een oudere uitstraling, van binnen is het modern en rustig.” Zelf is Carmen heel blij met de verbouwing die in 2019 is afgerond. Hierdoor heeft het binnen nu een moderne uitstraling. “Alles is hier bovendien gelijkvloers. Dat geeft allerlei voordelen. Cliënten lopen zo vanuit een kamer naar buiten. Sommige appartementen hebben ook echt een soort terrasje voor het huis. De vrijheid die dit biedt, is heel mooi.”

Samenwerkingen
“Vooral met Verslavingszorg Noord Nederland en GGZ-opnamekliniek Duurzaam Verblijf werken we veel samen”, antwoordt Peter op de vraag met welke organisaties Veltman veel werkt. “Verder krijgen we ook veel aanmeldingen via de huisarts.”

Kennis halen en brengen
Over de verwachtingen van het lidmaatschap zijn het locatiehoofd en de regieverpleegkundige het 100% eens. “Ik vind het belangrijk om de kennis die er in het land is, te delen”, stelt Peter. “Mensen met Korsakov zijn zo’n specifieke doelgroep; het is belangrijk om van elkaar te leren in plaats van allemaal op een eilandje te zitten. Dus kennis delen, kennis ophalen, kijken of we de juiste dingen doen, ontdekken of er nieuwe dingen zijn en wie er een best practice heeft waarbij we kunnen aansluiten – dat soort dingen.” Wat Carmen hierbij motiveert is bezig zijn met bijvoorbeeld onbegrepen gedrag; “Kort geleden waren we op een Korsakov-kennisbijeenkomst; het was goed om hier een keer alléén met Korsakov bezig te zijn. Ik zag daar bijvoorbeeld hoe je de pijn meet bij mensen met Korsakov. Ook hebben we nu contacten met mensen in Limburg over de foutloos leren-app, heel interessant; op dit gebied doen we zelf al veel voor structuur, zoals werken met stickers en een schema op de deur.”

Ontdekkingen en visie
Op de Korsakov-bijeenkomst deed Carmen ook een verrassende ontdekking: “Ik kwam erachter dat muziektherapie belangrijk is – dat hadden we zelf niet gedacht. Onze cliënten zijn vaak stoer, die zie ik dat niet doen, was mijn gedachte. Maar dit blijkt toch een mooie therapievorm te zijn. Ik zou het mooi vinden als we daar betere zorg door kunnen leveren.” Verder is het tweetal trots op de dagstructuren die ze bieden. “Bewoners die dat kunnen, koken bijvoorbeeld samen, moeten zelf wassen, de kamers schoonmaken”, geeft het locatiehoofd aan. “Er is veel duidelijkheid en structuur en daar gedijen mensen met Korsakov heel goed bij. Deze mensen zijn heel kwetsbaar en ik vind dat we ze moeten helpen. Fijn om voor hen iets te kunnen betekenen.”

Ga naar de website van Treant Veltman

Direct contact over Korsakov of wil je informatie?

Korsakov Kenniscentrum (secretariaat)
Slinge 901, 3086 EZ Rotterdam

info@korsakovkenniscentrum.nl
06-102 59 369