Nieuw lid Korsakov Kenniscentrum: maak kennis met Careyn Maria-Oord

Nieuw lid Korsakov Kenniscentrum: maak kennis met Careyn Maria-Oord

Vlakbij de Vinkeveense Plassen, in een gebied dat ooit bekendstond om de turfwinning, ligt Maria-Oord. Een locatie met een rijke geschiedenis én een duidelijke toekomstvisie. Careyn is een grote zorgorganisatie met meer dan 35 locaties, waarvan 3 locaties mensen met Korsakov opvangen. Op Maria-Oord, waar nu twaalf mensen met Korsakov en acht mensen met NAH wonen, werkt Paul van Moorst – locatiemanager – samen met zijn team aan een stevige basis voor de zorg aan deze doelgroep. Hun organisatie is het 40e lid van het Korsakov Kenniscentrum. De eerste stappen zijn gezet, de ambitie is groot, en het enthousiasme groeit.

Paul van Moorst

De aanleiding: op zoek naar verdieping

“Careyn heeft al jaren bewoners met Korsakov,” vertelt Paul. “Maar we merkten dat het aanbod dat we boden niet goed aansloot bij de behoeften van deze doelgroep. Dat bracht ons tot het inzicht dat we kennis nodig hadden van buitenaf. We zijn toen op bezoek gegaan bij andere leden van het Korsakov-netwerk, zoals Amsta en QuaRijn, en daar hebben we waardevolle inzichten opgedaan. Het gaf ons het vertrouwen en de motivatie om lid te worden van het Korsakov Kenniscentrum.”

Een locatie met karakter

“Maria-Oord is een grote locatie met veel verschillende zorgvragen,” vertelt Paul. “We bieden hier plek aan 186 cliënten, verdeeld over onder andere PG, somatiek, NAH, Korsakov, GP, IBS en geriatrische revalidatie.” De locatie heeft daarnaast een bijzonder karakter. “We zitten hier op een terrein dat letterlijk verzakt,” lacht hij. “Ooit was dit turfgebied. De naam ‘Zinkeveen’ hoor je hier wel eens – en die verzakking is nog steeds zichtbaar.” Maar ook al is het terrein grillig, de ligging is prachtig. “We zitten tussen Amsterdam en Utrecht in, met overal water om ons heen.”

Van ‘bezigheid’ naar zingeving

Een belangrijke ontwikkeling van de afgelopen jaren is de verandering in visie op daginvulling. “Voorheen draaide het veel om ‘bezig zijn’, nu gaat het om betekenisvol bezig zijn,” zegt Paul. Met steun van het Zorgkantoor (meerzorg geld), CCE en geïnspireerd door andere instellingen is er een arbeidsmatige dagbesteding opgezet. “We hebben een werkplaats waar meubels geschuurd en geverfd worden, en een tuin die we inzetten – daar zijn we nu mee bezig voor de zomer. Daarnaast maken bewoners snuisterijen van hout, die we verkopen via een kringloopwinkel.”

Wat deze aanpak bijzonder maakt: bewoners verdienen zelf geld met hun werk. “De opbrengst gaat naar een gezamenlijk etentje, een kerstpakket. Het komt terug naar de mensen die het werk doen. Dat geeft trots. En structuur. We zien echt dat bewoners opbloeien.”

Kijken met andere ogen

Niet alleen het aanbod veranderde – ook het perspectief op gedrag kreeg een nieuwe laag. “We hadden laatst een teamgesprek over bewoners die ‘lastig’ gedrag vertonen. Vroeger dachten we: lastig en onvoorspelbaar. Nu kijken we: wat mist deze persoon, voelt hij zich niet gehoord?” Door trainingen is de focus verschoven van fysieke weerbaarheid naar het leren lezen van gedrag en het voorkómen van escalatie. Die nieuwe aanpak heeft de sfeer op de afdeling sterk verbeterd. “We zien minder agressie, minder frustratie. Medewerkers ervaren dat hun aanpak verschil maakt – dat is prachtig.”

Dromen voor de toekomst

Er zijn volop plannen. “We willen in de toekomst graag nieuwbouw realiseren. De huidige verblijfsafdeling is inmiddels wat verouderd en sluit niet altijd aan bij wat we onze cliënten graag willen bieden – dat willen we echt verbeteren.” Ook zijn er dromen om cliënten vaker van het terrein af te laten gaan. “Waarom zouden mensen met Korsakov niet helpen bij het tuinonderhoud, of samen een uitstapje maken?” De arbeidsmatige dagbesteding gebeurt nu vooral op het terrein, maar Paul hoopt dat dit in de toekomst verandert.

Daarnaast wordt nagedacht over leeftijdsdifferentiatie. “Onze cliënten zijn relatief jong ten opzichte van de rest van de bewoners op Maria-Oord, waar de gemiddelde leeftijd rond de tachtig ligt. Hun netwerk is vaak klein, We organiseren familieavonden, maar door hun kleine netwerk zien we dat er bij familieavonden meestal slechts één contactpersoon of mentor aanwezig is. Ook dat willen we verbeteren.”

Meer weten?

Wil je meer weten over Maria-Oord of in contact komen met de locatie? Bekijk dan hun contactgegevens op onze website: Careyn Maria-Oord.