Nederlandse Korsakov Expertise delen met Frankrijk

Nederlandse Korsakov Expertise delen met Frankrijk

De kennis over Korsakov zorg die in Nederland wordt opgedaan delen we ook met onze buurlanden. In november 2023 sprak Carla Lindner, geestelijk verzorger bij Atlant over de zorg die zij bieden op een bijeenkomst van ResalCog in Parijs.

ResalCog is het Franse netwerk voor alle alcoholgerelateerde hersenschade. Carla Lindner begon haar lezing door te vertellen over het Kenniscentrum Korsakov, de expertisecentra en hoe Korsakovzorg in Nederland is ingericht. Er waren tweehonderd toehoorders, waaronder psychologen, neurologen, verslavingsdeskundigen, ergotherapeuten en vertegenwoordigers van andere disciplines op de bijeenkomst. Carla Lindner: "Het is verbluffend hoe groot de verschillen zijn met Nederland. Zo zijn er in Frankrijk geen huizen waar mensen met het syndroom van Korsakov beschermd kunnen wonen, en de weinige centra voor verslavingszorg zijn alleen toegankelijk voor mensen met een goed gevulde portemonnee. De aanwezigen op de bijeenkomst applaudisseerden toen ze hoorden dat de zorg voor Korsakovpatiënten bij ons vergoed wordt door de verzekering, oftewel op basis van onderlinge solidariteit. In Frankrijk heeft men nu alleen de mogelijkheid mensen korte of langere tijd op te nemen en dan weer terug te sturen, met begeleiding als het kan, om het thuis te redden."

Er is veel belangstelling voor wetenschappelijk onderzoek. Zo is er een onderzoek gaande naar de werking van visuele prikkels op de hersenen van mensen met hersenschade door alcohol. Ook over het werken met dans en muziek werden lezingen gegeven. Carla Lindner: “De voorzitter van ResalCog, Franck Questel, en het team dat de verslavingszorg in Parijs op poten heeft gezet, hebben veel belangstelling voor hoe wij de Korsakov zorg inrichten in Nederland en willen hier graag meer van weten. Frankrijk heeft een groot aantal alcoholslachtoffers, 40.000 personen sterven door alcohol per jaar: er is veel te winnen!”

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, actuele publicaties en praktijkonderzoeken, onze bijeenkomsten en scholingsaanbod.

Abonneer je op onze maandelijkse nieuwsbrief