Kwaliteit van leven bij mensen met Korsakov

Kwaliteit van leven bij mensen met Korsakov

Ernstige cognitieve stoornissen die het dagelijks functioneren beperken hebben een grote invloed op de kwaliteit van leven. Dit geldt uiteraard ook voor mensen met het syndroom van Korsakov. Het optimaliseren van kwaliteit van leven is dan ook een belangrijk doel in de langdurige zorg. Maar hoe meet en monitor je die kwaliteit van leven – op een manier die past bij deze doelgroep?

Veel meetinstrumenten zijn ontwikkeld voor mensen met dementie, waarbij naasten of zorgprofessionals inschatten hoe het met iemand gaat. Om beter aan te sluiten bij de kenmerken van mensen met het syndroom van Korsakov, is eerder de QUALIKO-ander ontwikkeld: een vragenlijst waarin zorgprofessionals een inschatting geven over de kwaliteit van leven van de cliënt. Maar kunnen mensen met Korsakov dit ook zélf aangeven?

Zelf aan het woord: de QUALIKO-zelf

Ondanks de cognitieve stoornissen en het vaak verminderde ziekte-inzicht blijken mensen met het syndroom van Korsakov goed in staat om zelf aan te geven hoe zij hun kwaliteit van leven ervaren. Daarom ontwikkelde Corrie de Waal-Gordijn, samen met collega’s vanuit het Regionaal expertisecentrum Dijckhuis van Salios, een zelfrapportageversie van de QUALIKO: de QUALIKO-zelf. In samenwerking met het Korsakovcentrum – van Vincent van Gogh hebben zij deze lijst gevalideerd bij 116 mensen met het syndroom van Korsakov.

We zijn er ontzettend trots op dat mensen met het syndroom van Korsakov hun kwaliteit van leven nu met deze gevalideerde lijst kunnen aangeven. Hierdoor kunnen we samen met de bewoners nog meer en beter werken aan het vergroten van hun kwaliteit van leven. 

Wat blijkt uit het onderzoek?

De resultaten laten zien dat bewoners hun kwaliteit van leven relatief stabiel ervaren over de tijd. Zorgprofessionals zagen wél veranderingen: onder meer verbeteringen op het gebied van zorgrelatie, autonomie, rusteloos gespannen gedrag, sociale relaties en het zich thuis voelen. Dit onderstreept het belang van twee perspectieven: zowel dat van de bewoner als van de professional.

Publicatie en dank

Het artikel – geschreven door Yvonne Rensen, Corrie de Waal-Gordijn en Roy P.C. Kessels – is gepubliceerd in het International Journal of Geriatric Psychiatry en open access beschikbaar via deze link.