KKC verwelkomt GGzE Nestor als nieuw lid

KKC verwelkomt GGzE Nestor als nieuw lid

Het KKC heeft er weer een nieuw lid bij. Het Eindhovense GGzE Nestor is aan het begin van dit jaar verwelkomd, tot vreugde van zowel de instelling zelf alsook het KKC. Want zowel de leden individueel als het KKC als geheel profiteren van deze symbiose.

Esther Hoogenhout vertelt kort over haar werkgever en het hoe en waarom van het lidmaatschap van het KKC. “In 2019 heeft GGzE het besluit genomen een nieuwe eenheid op te richten: Nestor. In deze tak komen twee zorglijnen samen, die van gerontopsychiatrie en de neuropsychiatrie waarin zowel ambulante als klinische zorg geboden wordt. We zien dat vooral de doelgroep met neuropychiatrische problemen groeit. De groep met psychiatrische problemen en cognitieve stoornissen door bijvoorbeeld middelenmisbruik hoort daar ook bij. Daar heb je meteen het raakvlak met korsakov.”

Van kastje naar de muur

Korsakov is een ingewikkelde doelgroep waarvoor GGzE goede ketenzorg en goede landelijke en regionale afspraken toejuicht. “En het is ook in die zin een complexe doelgroep omdat het gevaar dreigt dat ze van het kastje naar de muur worden gestuurd: er is alcohol in het spel wat op verslaving kan duiden, maar er zijn vaak ook psychiatrische of cognitieve stoornissen in het spel. De plek waar deze mensen thuis horen is dus niet zo gemakkelijk bepaald. Samenwerking is daarmee uitermate belangrijk.”

Wederzijdse versterking

GGzE Nestor onderzoekt met partners in de regio de samenwerkingsmogelijkheden om de zorg voor korsakov-patiënten te optimaliseren. En is nu dus ook lid van het KKC. “Daar zijn we heel blij mee. KKC doet veel goeds in de transitie voor de doelgroep en is heel actief in het opbouwen en uitdragen van expertise. En omgekeerd hebben wij het KKC ook iets te bieden, zoals gespecialiseerd personeel dat in de toekomst bijvoorbeeld een aandeel zou kunnen leveren in werkgroepen.”