Het Zonnehuis verbindt cliënten met de gemeenschap

Het Zonnehuis verbindt cliënten met de gemeenschap

De cliënten met het syndroom van Korsakov zitten er inmiddels al twee jaar, maar sinds 9 juni is dan ook de rest van Het Zonnehuis, onderdeel van QuaRijn, open. Kwaliteitsverpleegkundige Famke Leeflang van QuaRijn vertelt er meer over.

Hoewel ze er al twee jaar zitten, doet ook het deel met de Korsakov-bewoners mee met de opening van het Zonnehuis, zo zegt Famke. “De overkant van het gebouw is net in gebruik genomen en omdat wij destijds tijdens corona zijn verhuisd, is er nooit een officiële opening geweest. Op 9 juni opent dus het nieuwe gebouw van revalidatiecentrum Het Zonnehuis, maar ook polikliniek Doorn van het Diakonessenhuis, de Doornse apotheek, Heuvelrug Medisch Centrum, Kennis  & Behandelcentrum QuaRijn.” De negende juni was bedoeld voor mensen in de regio en de ketenpartners. Twee dagen later was er een open dag voor heel Doorn en alle oud-medewerkers.

Terrein

Op het terrein is een atelier waar bewoners veel aan houtbewerking doen. En dat doen ze niet puur als hobby, maar hun creaties worden verkocht in de lounge van het Zonnehuis. Er zijn ook al plannen om ze ook op andere locaties en via de website te verkopen. Op het terrein is ook een deel gewijd aan moestuinen. Dat is bedoeld om cliënten een eigen verantwoordelijk te geven. Want verantwoordelijkheid en eigen regie zijn belangrijk thema’s bij Korsakov-cliënten. “Het is positief om iets te zien groeien waar je zelf voor gezorgd hebt:, zegt Famke. In de omgeving rond het nieuwe onderkomen is verder nog plek voor veel beweging, sporten of gewoon lekker wandelen.

Gemeenschap

Een connectie met de lokale gemeenschap is er ook door twee nieuwe ruimtes voor dagbesteding in het dorp. “Die zijn we nu aan het verbouwen om er een mooie ruimte voor dagopvang/dagbehandeling van te maken. Cliënten vinden het fijn om even van het terrein af te zijn en echt in een andere omgeving te zitten. En wij vinden het fijn dat we meer activiteiten kunnen aanbieden.”

Nu er twee nieuwe gebouwen staan is het echter nog niet klaar, zo legt Famke uit. “Er komt nog een derde gebouw bij. Maar daarmee wordt pas begonnen als het oude Zonnehuis helemaal gesloopt is. Hopelijk is dat snel!”