Podcast aflevering 3: Korsakov in de maatschappij
'Wat we heel vaak tegenkomen is de opvatting dat mensen die gaan drinken en mensen die veel te veel drinken, dat dat hun eigen schuld is. Een eigen keuze. Mensen zijn er zelf mee begonnen dus dan moeten ze ook maar zelf stoppen en als je dat niet kunt, dan ben je gewoon een dikke loser. Terwijl wij toch veel meer kijken naar wat er achter zit. En dan kan er een heleboel onder zitten wat mensen gewoon niet weten van elkaar.'
Dat zegt sociaal psychiatrisch verpleegkundige Hans Evers in de derde aflevering van onze podcastserie Over Korsakov. Deze aflevering gaat over Korsakov in de maatschappij. Hoeveel mensen in Nederland Korsakov hebben, is moeilijk vast te stellen. Een deel woont in een instelling maar een groot deel is buiten beeld van zorgverleners. Ze mijden de zorg, leven vaak in isolatie en verwaarlozen zichzelf. Ze zijn onzichtbaar in onze maatschappij. Het gevolg is dat deze groep mensen vaak niet de juiste zorg op het juiste moment krijgt. Daarom is het zo belangrijk om zo vroeg mogelijk contact te krijgen met deze groep.
In deze aflevering praat onze host Nathalie Koopman met Hans Evers, werkzaam bij Tactus, een organisatie voor verslavingszorg. Zij gaat ook in gesprek met Gert de Haan van cliëntenorganisatie ’t Zwarte Gat over onder andere het belang van de inzet van ervaringsdeskundigen bij Korsakov-zorg. Ook horen we Peter Barendsen, hij kreeg onterecht de diagnose Korsakov. Hij vertelt over de hobbels in zijn zoektocht naar de juiste zorg en wat hij nu voor mensen zoals hij kan betekenen.
Volg ons op je favoriete podcast-platform:
Ben je nieuwsgierig naar meer afleveringen? Podcastoverzicht.