Doe mee: onderzoek naar verminderd inzicht van patiënten met hersenaandoeningen

Doe mee: onderzoek naar verminderd inzicht van patiënten met hersenaandoeningen

Wat betekent verminderd inzicht van patiënten met verschillende hersenaandoeningen (het syndroom van Korsakov, de ziekte van Alzheimer, ziekte van Huntington) voor de dagelijkse werkzaamheden van zorgprofessionals? Om hier achter te komen, vragen onderzoekers van het Universitair Netwerk Ouderenzorg van Amsterdam UMC om een online vragenlijst in te vullen. Met de resultaten hopen de onderzoekers te achterhalen aanvullende adviezen over omgang met patiënten met verminderd inzicht gewenst zijn.

De vragenlijst is bedoeld voor psychologen, casemanagers, artsen, verpleegkundig specialisten en paramedici, zowel ambulant als klinisch, werkzaam met mensen met de ziekte van Alzheimer, de ziekte van Huntington, en/of het syndroom van Korsakov. Het invullen duurt ongeveer 15-25 minuten.

Voorbeelden van een verminderd inzicht zijn het onder- of overschatten van het eigen cognitieve functioneren, of het overschatten van eigen vaardigheden, zoals het koken van een maaltijd of fietsen. Deze inzichtsveranderingen zijn nog erg onbekend maar kunnen wel negatieve gevolgen hebben. Het niet erkennen of herkennen van een verminderd inzicht kan leiden tot onbegrip tussen patiënt en zorgverlener, waardoor probleemgedrag kan ontstaan. Lees ook de informatiebrief op de website van UNO Amsterdam UMC.
 
Ja, ik help mee met dit onderzoek