Ervaringen met bed-douche voor bedlegerige bewoners

Ervaringen met bed-douche voor bedlegerige bewoners

Korsakov Expertisecentrum Slingedael (onderdeel van Lelie zorggroep) heeft onlangs een douche-in-bed systeem aangeschaft. Met een douche-in-bed systeem kun je een fijn en veilig douchemoment in de eigen kamer van de bewoner creëren. Bovendien is het ook makkelijker om bewoners op een ander tijdstip en vaker te douchen. Het opzetten van het systeem vraagt namelijk minder inspanning van de zorgmedewerkers.

Het systeem bestaat uit een mobiele, compleet uitgeruste douche-unit en een waterbestendig laken dat je aan het bed bevestigt. De aanschaf van het systeem is voortgekomen uit het verbeterplan van verzorgende Merycristine Haars. Ze vertelt: 'Tijdens mijn stageperiode in een andere zorginstelling voor cliënten met een niet aangeboren hersenletsel kwam ik in aanraking met een ‘bed-douche’ (douche-in-bed systeem). Ik wist toen nog niet dat dit bestond en ideaal zou zijn voor bedlegerige patiënten. Na mijn stage heb ik op verschillende plekken gewerkt en gevraagd waarom ze het systeem niet hadden. Meestal werd dan gezegd dat ze het systeem niet kenden. Toen ik voor de EVV-opleiding een verbeterplan moest opstellen voor de afdeling, dacht ik meteen hieraan.'

Eigen kamer
In het kader van persoonsgerichte zorg, dat aansluit bij de wensen en behoeften van bewoners, werden sommige bewoners op haar afdeling slechts eens per twee weken uitgebreid gedoucht. Dit sluit aan bij wat de bewoners van huis uit gewend zijn te doen en wat ze fysiek aankunnen. Merycristine zag dat bewoners toch nog onrustig en moe waren, nadat ze op de douchestoel of met de douchebrancard waren gewassen. Met een douche-in-bed systeem kunnen bewoners vaker en in hun eigen kamer gewassen worden. 

Meerwaarde
Merycristine legt uit dat ze het systeem eerst bij twee bewoners hebben getest. 'Dat ging goed. De bewoners leken het fijn te vinden en er was minder onrust en agressie tijdens en na het douchen. Het is vooral een voordeel dat je de bewoners niet hoeft te belasten met een transfer naar een douchestoel of douchebrancard.' De andere medewerkers van de afdeling moesten nog wel overtuigd worden. Zij dachten dat werken met het systeem moeilijk zou zijn en wisten niet goed wat het in zou houden. 'Toen het systeem er eenmaal was, werd iedereen enthousiast en zagen ze de meerwaarde.'

Doelgroepen
De verzorgende IG denkt dat het systeem ook voor andere doelgroepen interessant is,  vooral wanneer bewoners in een rolstoel zitten en/of waarbij transfers belastend zijn. Bijvoorbeeld bij een bewoner met een gebroken heup, die niet meer geopereerd kan worden. Ook helpt het wanneer de bewoner (water)angstig is, omdat het systeem in de eigen (veilige) kamer gebruikt kan worden. In de hospicezorg wordt het systeem al veel gebruikt, maar ook in een verpleeghuis vindt veel terminale zorg plaats. Voor de toekomst hoopt Merycristine dat het systeem in alle huizen gebruikt gaat worden.

Meer weten? Neem contact op met Korsakov Expertisecentrum Slingedael.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, actuele publicaties en praktijkonderzoeken, onze bijeenkomsten en scholingsaanbod.

Abonneer je op onze maandelijkse nieuwsbrief