ELV-opname voor mensen met een vermoeden van Korsakov nu ook bij Salios

ELV-opname voor mensen met een vermoeden van Korsakov nu ook bij Salios

Goed nieuws: sinds kort biedt Salios een ELV-opname (Eerste Lijns Verblijf) voor mensen met een vermoeden van het syndroom van Korsakov. Dit is een belangrijke mijlpaal voor de regio Drechtsteden en een waardevolle toevoeging aan de bestaande opnameplekken.

REC Korsakov Het Dijckhuis, onderdeel van Salios, viert deze lancering en benadrukt het belang van observatie en diagnostiek bij een vermoeden van Korsakov. Dit biedt nieuwe mogelijkheden voor zorgprofessionals en samenwerkingspartners in de regio om samen te werken aan de juiste zorg en ondersteuning voor mensen met (een vermoeden van) Korsakov.

Zorgverleners zoals ziekenhuizen, huisartsen en GGZ-instellingen kunnen cliënten aanmelden voor gespecialiseerde observatie en diagnostiek. 

Het belang van vroege behandeling van Wernicke

Vroegtijdige behandeling van een Wernicke-encefalopathie is essentieel om ernstige hersenschade te voorkomen. Het komt regelmatig voor dat een Wernicke te laat wordt herkend of onvoldoende wordt behandeld, wat ernstige gevolgen kan hebben.

De richtlijn is daarom om cliënten met ondervoeding en symptomen zoals delier, ataxie of oogbewegingsstoornissen direct te behandelen met thiamine-injecties:

  • Drie keer per dag 500 mg thiamine via injectie
  • Zo snel mogelijk starten om schade te beperken

Wanneer een Wernicke niet tijdig wordt herkend of onvoldoende wordt behandeld, kan dit leiden tot Korsakov, een aandoening met blijvende cognitieve beperkingen. Het motto is daarom: bij twijfel altijd behandelen.

Waarom een ELV-opname?

Uit onderzoek blijkt dat het cruciaal is om de diagnose Korsakov niet te snel vast te stellen, maar eerst te kijken naar herstelmogelijkheden. Mensen die een Wernicke-encefalopathie hebben doorgemaakt, belanden vaak direct in de langdurige zorg, terwijl dit in veel gevallen niet nodig is.

Observatie en screening laten zien dat:

  • De helft van de cliënten niet doorstroomt naar langdurige Korsakov-zorg
  • 15 tot 20% van hen weer naar huis kan met begeleiding en dagbehandeling
  • Een deel zelfs zo goed herstelt dat de diagnose Korsakov uitblijf

Deze inzichten zijn gebaseerd op onderzoek van Erik Oudman en collega’s, zoals gepubliceerd in het wetenschappelijke artikel "Wernicke-Korsakoff syndrome diagnostics and rehabilitation in the post-acute phase". Ook werd dit onderwerp besproken in een uitgebreid artikel op het Korsakov Kenniscentrum, "Stel de diagnose Korsakov niet te snel vast en focus op herstel".

Hoe werkt een ELV-opname?

Bij een ELV-opname verblijft een cliënt gemiddeld 16 weken op een observatie- en screeningsafdeling. Tijdens deze periode wordt intensief gewerkt aan herstel en diagnostiek, met als primair doel het formuleren van een eenduidig zorgadvies op basis van het functioneren van de cliënt. Dit advies wordt opgesteld na het in kaart brengen en stabiliseren van lichamelijke, psychiatrische en cognitieve problematiek.

Dit proces verloopt gefaseerd en via een multidisciplinaire aanpak, waarbij diverse disciplines zoals medische zorg, fysiotherapie, psychologie, diëtetiek en maatschappelijk werk nauw samenwerken om de best mogelijke zorg en doorstroom naar passende vervolgzorg te realiseren.

Landelijke uitbreiding van opnameplekken

Lelie zorggroep startte als eerste met een Observatie- en Screeningsafdeling (OSU), waarin cliënten met een vermoeden van Korsakov een intensief dagprogramma volgen om herstelkansen te maximaliseren. Inmiddels hebben naast Lelie zorggroep en Salios ook Noorderbreedte, Atlant en MeanderGroep Zuid-Limburg een ELV-opnameplek gecreëerd, waardoor deze aanpak steeds breder beschikbaar wordt.