Casus: jonge vrouw ontwikkelt een Wernicke na behandeling van obesitas

Casus: jonge vrouw ontwikkelt een Wernicke na behandeling van obesitas

Dat Korsakov alleen voorkomt bij oudere mannen met een alcoholverslaving, is een misverstand. Ook jonge mensen kunnen de ziekte van Wernicke (het voorstadium van Korsakov) krijgen, bijvoorbeeld na de behandeling van obesitas met een maagverkleinende operatie, blijkt uit de meeste recente publicatie van senior onderzoeker en gz-psycholoog Erik Oudman.

Doordat mensen een kleinere maag hebben kunnen ze minder voedingsstoffen opnemen en bestaat er een groter risico op ondervoeding. Van deze groep is ook bekend dat ze soms complicaties krijgen na hun operatie, waarna ze moeten overgeven en daardoor hun vitamines verliezen. Uit eerder onderzoek vanuit Korsakov Expertisecentrum Slingedael bleek dat mensen na obesitas chirurgie levenslang een verhoogde kans hebben op het ontwikkelen van ondervoeding. In de preventie bij het voorkomen van ernstige ondervoeding, de voorfase van Korsakov (Wernicke Encefalopathie), is goede nazorg na de operatie essentieel. Als mensen na obesitas chirurgie gaan overgeven zijn vitamine injecties noodzakelijk om Wernicke Encefalopathie te voorkomen.

De kortgeleden gepubliceerde casus gaat over een 26-jarige vrouw die, na de behandeling van obesitas, een Wernicke ontwikkelt. Symptomen van ondervoeding en later ook van Wernicke Encefalopathie werden niet als zodanig herkend en er was geen sprake van nazorg na de operatie in het ziekenhuis door COVID-19 regelgeving. Pas na 60 kilo gewichtsverlies in 10 weken werd zij opgenomen in het ziekenhuis met een zeer ernstige Wernicke Encefalopathie. Anderhalf jaar later gaat het inmiddels toch weer beter met haar, omdat zij langdurig en intensief behandeld is met thiamine injecties en daarnaast ook intensieve revalidatie kreeg bij het Daan Theeuwes Centrum. In het artikel wordt het belang van nazorg na obesitas chirurgie omschreven en wordt het belang van neurorevalidatie bij jonge mensen met Wernicke Encefalopathie besproken.

Lees de publicatie

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, actuele publicaties en praktijkonderzoeken, onze bijeenkomsten en scholingsaanbod.

Abonneer je op onze maandelijkse nieuwsbrief