Webinar over geheugenvertekening bij mensen met Korsakov

Webinar over geheugenvertekening bij mensen met Korsakov

Hoogleraar neuropsychologie Albert Postma geeft op 25 mei een webinar over het begrip geheugenvertekening en in hoeverre dit voorkomt bij mensen met Korsakov. En welke rol speelt confabulatie hierbij?

Veel mensen denken dat ons geheugen als een foto- of filmcamera werkt: we maken een opname van een gebeurtenis en spelen die later voor ons geestesoog weer af. Onderzoek laat echter zien dat het geheugen meer lijkt op een legpuzzel. We moeten verschillende stukjes informatie bij elkaar leggen om een gebeurtenis te reconstrueren. De term 'her-inneren' zegt dit ook al. Bij een reconstructief geheugen kan het gebeuren dat stukjes informatie kwijt zijn (vergeten) en dat andere stukjes informatie worden toegevoegd die helemaal niet gebeurd zijn. Ons geheugen wordt op die manier dus vertekend.

Albert Postma (voorzitter van de onderzoekscommissie van Slingedael en hoogleraar neuropsychologie aan de Universiteit Utrecht) zal in dit webinar stilstaan bij geheugenvertekening en de vraag in hoeverre vertekening ('misherinneren') ook voorkomt bij bewoners met het syndroom van Korsakov. Wat al wel bekend is, is dat confabulatie (overdreven, onware herinneringen) veelvuldig optreedt bij deze bewoners. Is confabulatie misschien een extreme vorm van geheugenvertekening? En kan confabuleren ook nuttig zijn? Aan de hand van diverse geheugenstudies bij bewoners met Korsakov komen deze vragen in dit webinar aan de orde.

 

Datum: woensdag 25 mei 2022

Tijd: 14.30 - 15.30 uur

Waar: online (het webinar is achteraf ook hier terug te kijken)

Klik hier om je aan te melden