ZorgAccent wil met nieuwe locaties een thuis bieden

ZorgAccent wil met nieuwe locaties een thuis bieden

De cliënten van ZorgAccent zijn op 14 maart verhuisd naar hun nieuwe woning dus is het tijd voor een feestje! Op 10 juni wordt het nieuwe Vospaviljoen geopend en de locaties voor dagbesteding De Homoet en Het Palet.

Ans Oosterwechel vertelt met trots over de nieuwe plek voor de bewoners. “We zaten in een oud gebouw dat eigenlijk qua locatie prima geschikt was voor mensen met Korsakov. Het was echter simpelweg verouderd. De bewoners hadden geen eigen sanitaire voorzieningen bijvoorbeeld. Nieuwbouw was dus echt nodig. Daar kwam nog bij dat op onze oude afdeling we een groep hadden die op een bovenverdieping woonde. We wilden die het liefste naar de begane grond hebben in een nieuwe omgeving zodat ze gemakkelijker bij activiteiten betrokken kunnen worden. Je loopt dan bij wijze van spreken zo vanaf je huiskamer het terrein op. Iemand aanzetten tot actie is op die manier gemakkelijker. Het feit dat we de complete dagbesteding ook naar dit deel van het terrein hebben verhuisd is een extra impuls. Op een enkeling na kan iedereen gewoon zelfstandig naar de dagbesteding lopen.”

Een thuis

Het nieuwe pand heeft vier woongroepen met de nadruk op wonen en een huiselijk gevoel. “Mensen wonen hier langdurig dus we vonden het belangrijk dat iedereen een huiselijk gevoel zou krijgen. Daarom heeft iedere woongroep een eigen voordeur. Een centrale ingang is er wel, maar die is alleen bedoeld voor bijvoorbeeld leveranciers. Bewoners zelf kunnen via hun eigen voordeur hun woning in.” De bewoners van de nieuwsbouw hadden veel inspraak in hoe hun nieuwe thuis eruit zou zien. “We werkten in het oude gebouw met gekleurde pijlen op de vloer. Dat vonden de bewoners te veel op een ziekenhuis lijken dus we hebben de gekleurde vloeren nu vervangen door te werken met gekleurde deuren. Ook zijn de bewoners betrokken bij de inrichting van het nieuwe gebouw. Ze hebben voor hun eigen kamer de gordijnen uitgezocht, en bepaalde welke kleur er op de muur kwam en hun eigen lampen uitgezocht. Veel bewoners hebben nieuwe meubels gekocht voor hun eigen kamer. We wilden mensen echt het gevoel geven dat het hun thuis is.”

Extraatje

Een leuk en onverwacht extraatje zijn de inpandige rookruimtes die tijdens de bouw nog legaal waren maar inmiddels door nieuwe wetgeving gesloten moeten blijven. “Daar heeft iedere groep een eigen oplossing voor bedacht. Zo staan er bij een groep allemaal hometrainers en een andere groep heeft een interactieve fiets met een groot scherm ervoor waarop je kunt zien in welke omgeving je fietst. De bewoners zitten dan vlakbij die ruimte, wat ze wellicht sneller aanzet tot bewegen.”