"Niet praten, maar doen!"

"Niet praten, maar doen!"

Iemand iets laten ervaren helpt beter dan erover praten. Dat is kort door de bocht genomen de rode draad in een nieuw artikel van Domus Nostra onderzoeker Monique van Bruggen-Rufi over de kracht van vaktherapie. Het 13-pagina’s tellende artikel bevat vijf casussen die de verschillende therapievormen uitgebreid belichten.

Monique van Bruggen-Rufi is senior-onderzoeker bij Saffiergroep locatie Domus Nostra. Er wonen 84 bewoners met Korsakov die deels worden begeleid door vaktherapeuten. “Dan heb ik het over muziektherapeuten, beeldende therapeuten en beweeg- en danstherapeuten. Die hebben de koppen bij elkaar gestoken en ieder vanuit hun eigen praktijk een mooi voorbeeld hoe hun vakgebied bijdraagt aan de behandeling van mensen met Korsakov. Die voorbeelden zijn nu gebundeld en in een artikel verschenen.”

Domus Nostra en vaktherapie

De rode draad van het artikel is wat vaktherapie kan doen met mensen met Korsakov. En voor goede vaktherapie is Domus Nostra een uitstekende plek om te wonen, zegt Monique. “Wij staan echt bekend om de positieve resultaten die we met onze vaktherapie boeken en de ruimte die we ervoor bieden in onze behandeltrajecten. In de conclusie van de Topcare-visitatiecommissie staat dan ook dat Domus Nostra vaktherapie goed voor het voetlicht brengt. Dat is een mooie veer in onze hoed en daar onderscheiden we ons mee ten opzichte van andere huizen. Het artikel maakt dat mooi zichtbaar.”

Kracht

De kracht van deze creatieve therapieën ligt in het feit dat het doen en ervaren meer op de voorgrond staat dan het praten over de problematieken die er spelen in het dagelijks leven van de bewoners. Want iets ervaren is veel intenser dan ergens over praten en op die manier kom je dichter bij de hulpvraag van een bewoner. Neem bijvoorbeeld muziek. “Als iemand een songtekst schrijft of een liedje hoort dat vroeger voor hem of haar van betekenis is geweest, brengt dat bepaalde emoties naar boven. Het brengt iemand weer even terug naar die tijd. Muziek zorgt zo voor meer eigenheid van mensen. Een ander voorbeeld is dat iemand zijn emoties heel goed kwijt kan door het schilderen van een mooi doek of een kunstwerk kleien. Bij een danstherapeut kan iemand helemaal opgaan in het bewegen op muziek. Die ervaring zorgt ook voor een positieve stimulus en een verbeterd psycho-sociaal welbevinden.”

 

Monique van Bruggen

 

Zeeman

Een mooi voorbeeld van de werking van vaktherapie dat ook in het artikel is opgenomen, is de casus van een oud-zeeman. “Deze man heeft altijd bij de marine gezeten en in onderzeeërs gewerkt. Terwijl hij daarover praatte is hij bij de beeldend therapeut een prachtig doek gaan schilderen van één van die boten. Dat is de kracht van beelden. De stap naar muziek is dan ook snel gezet en geeft ook perfect aan dat er tussen de verschillende vormen van vaktherapie een mooie kruisbestuiving is. Want het lied Yellow Submarine van The Beatles is natuurlijk uitermate geschikt hiervoor. Het maakt dat die man zich weer even die zorgeloze jonge vent voelt die met de wind in zijn haren op het dek van een onderzeeboot staat.”

Alle vaktherapeuten van Domus Nostra  hebben een voorbeeld uit hun praktijk op papier gezet. Monique heeft vervolgens bij die verhalen de theorie erachter geschreven. “Wat doet het in iemands brein? Hoe komt het dat een bepaalde therapie bepaalde effecten heeft? Het artikel is zo een mooie combinatie van theorie en praktijk.”

Lees het hele Engelstalige artikel hier.