Webinar over muziektherapie als apathie-behandeling bij Korsakov
Muziek kan je energie geven, je vrolijk of juist verdrietig maken, of herinneringen naar boven brengen. Muziek lijkt een speciale uitwerking te hebben op mensen en muziektherapie is een bewezen effectieve manier om bepaalde psychische problemen zoals apathie te verminderen. Master student Sigrid Bijma legt het uit in haar webinar van 31 augustus.
Bij mensen met dementie kan muziektherapie bijvoorbeeld apathie verminderen. Apathie is een stoornis in de motivatie, die ervoor zorgt dat mensen veel externe begeleiding nodig hebben bij het uitvoeren van dagelijkse activiteiten. De helft tot driekwart van de mensen met Korsakov vertoont symptomen van apathie, en de ernst van apathie is relatief hoog bij deze doelgroep. Tot nu toe zijn er nog weinig interventies onderzocht die apathie kunnen verminderen bij mensen met Korsakov.
Sigrid Bijma, master student aan de Universiteit van Amsterdam, heeft in samenwerking met Misha Oey (PhD en GZ-psycholoog in opleiding), Erik Oudman (GZ-psycholoog en onderzoeker binnen Slingedael) en Tijs de Boer (muziektherapeut binnen Slingedael) de effectiviteit van muziektherapie voor het verminderen van apathie bij mensen met Korsakov onderzocht. Dat deed ze in een pilot studie waaraan vijf bewoners hebben meegedaan. De resultaten suggereren dat muziektherapie op de korte termijn enkele gunstige effecten kan hebben voor mensen met Korsakov, zoals een toename van fysieke betrokkenheid en doelgericht gedrag en een meer positieve stemming.
Wil je hier meer over weten? Bezoek dan het webinar!
Woensdag 31 augustus
14.30 uur - 15.30 uur
Meld je aan voor het webinar