Video: inrichten woon- en leefmilieus

Video: inrichten woon- en leefmilieus

Een therapeutisch woon/leefmilieu is een omgeving die optimaal bijdraagt aan het doel waarvoor de cliënt is opgenomen. Het is een omgeving waar de client zich veilig kan voelen en kwaliteit van leven ervaart. De Empathisch Directieve Benadering kan alleen optimaal worden toegepast als het therapeutisch woon/leefmilieu is afgestemd op de behoeften van de cliënt. Hoe ziet dat er in de praktijk uit? Dat is een vraag die het Korsakov Kenniscentrum regelmatig gesteld wordt.

Medewerkers Liessette en Bas laten in deze video zien hoe zij concreet een woon- en leefmilieu inrichten, waarbij er veel aandacht is voor de behoeftes van de bewoners zelf en aan het bieden van structuur en overzicht. Zo wordt er gewerkt met naambordjes, duidelijke bewegwijzering, tijdsaanduidingen en planborden. Een andere maatregel die helpt bij het bieden van structuur is het aanbieden van vaste zitplaatsen, en zelfs een eigen fauteuil in de woonkamer.

De filmopname wordt als werkmethode ingezet bij trainingen en de basismodule Korsakov. Wil je meer weten over hoe je een woon- en leefmilieu voor Korsakov-bewoners optimaal inricht? Neem dan contact met ons op.

Tip: op woensdag 31 mei organiseert het Korsakov Kennicentrum voor verpleegkundigen en verzorgenden niveau 3 een Kennisbijeenkomst over Empirisch Directieve Benadering en wat dit vraagt van een woon- en leefmilieu. Lees meer.

Meer video's bekijken?

Mensen met het syndroom van Korsakov en hun begeleiders vertellen hoe Korsakov-zorg eruitziet.

Bekijk onze videoreeks