Sportdag Korsakov kan beginnen!

Sportdag Korsakov kan beginnen!

Het is bijna zo ver! De nationale sportdag voor mensen met Korsakov vindt op 4 mei plaats. Zo’n 120 deelnemers met hun begeleiders uit het hele land komen samen in zuid-Limburg om daar te genieten van een heerlijke dag vol sport en spel, maar vooral: plezier.

Guido Loop, werkzaam bij Lückerheide, is zo vlak voor de start nog net zo enthousiast als toen hij met de eerste voorbereidingen voor de sportdag aan de slag ging. Hij schetst nog maar weer eens het belang van een gezamenlijke sportdag voor mensen met Korsakov. “We wilden zorgen dat mensen een leuke daginvulling zouden krijgen en sportief bezig zouden zijn. Want sporten is op meerdere manieren gezond, zo blijkt uit onderzoek.” Dat zit zo. Bewoners met Korsakov in de langdurige zorg hebben moeite met sociale contacten. Het opzetten of onderhouden ervan is vaak lastig. De bewoners zijn in het dagelijks leven vaak aangewezen op hun mede-bewoners op de woongroep of op de dagbesteding. Veel meer contact daarbuiten is er meestal niet omdat de meeste bewoners al een zwak sociaal netwerk hadden voordat ze werden opgenomen in een woon-zorgvoorziening. “Met een landelijke sportdag willen we zorgen dat mensen een positieve ervaring opdoen door andere mensen met Korsakov te ontmoeten in een andere setting. Daarnaast komen zij door te sporten op een andere manier met elkaar in contact. En bewegen is natuurlijk gezond!”

Hopen op goed weer

Op 4 mei komen op een terrein in de buurt van Kerkrade meer dan 120 mensen met Korsakov uit het hele land samen. Na een welkomstwoord en de warming up spelen vijftien teams evenzoveel spelrondes die de organisatie met zorg heeft uitgezocht, zo zegt Guido. “We hebben bewust gekeken naar dingen die je zowel binnen als buiten kunt doen. Want als het weer slecht is kunnen we alles naar binnen verplaatsen en daar ongeveer hetzelfde programma afwerken. Maar we steken uiteraard een kaarsje op voor goed weer.” Wat in elk geval al gelukt is, is het vinden van sponsoren. Zij voorzien de deelnemers bij aankomst van een goodie bag met daarin een flesje water, fruit en wat lekkers om snel energie te tanken voor de verschillende sporten. “Na afloop krijgt iedereen een aandenken dat door onze bewoners zelf is gemaakt.” Het eten is sowieso goed geregeld, zegt Guido. “We hebben uiteraard Limburgse vlaai en ’s middags komt een kok een Chinees buffet verzorgen.”

Meedoen is belangrijker dan winnen

De organisatie heeft spellen bedacht waarin de deelnemers als team tegen elkaar strijden maar ook individueel. “Het gaat daarbij niet om zoveel mogelijk punten scoren, maar om zaken als animo, hoe goed ze meedoen. Dat vinden we belangrijk om te waarderen.” Naast de sportieve uitdagingen zoals voetbal, knotshockey of vis hengelen is er ook plaats voor een stukje complementaire zorg met onder meer een lekkere massage. “Verder hebben we een leuke quiz en komt oud-bokser Arnold Vanderlyde voor een meet and greet. Maar ik ga uiteraard niet alles al verraden!”, lacht Guido.

Foto’s en film

Op de dag zelf worden ook foto’s genomen en filmopnames gemaakt. Dat is voor veel mensen leuk om achteraf nog eens terug te kijken, maar niet iedereen wil dat. “Daarom krijgt iedereen die niet in beeld wil een speciaal polsbandje zodat het voor de fotograaf en filmers duidelijk is wie wel in beeld wil en wie niet.”

Klaar voor de start

Een aantal uitdagingen uit het begin van de organisatie is inmiddels opgelost. “Zo werken we met slechts twee vrijwilligers omdat heel veel mensen uit onze organisatie zo enthousiast zijn om bij deze dag aanwezig te zijn. Verder is het vervoer ook allemaal goed geregeld. We hebben wel de inlooptijden wat verruimd om iedereen de tijd te geven hier aan te komen. Sommige instellingen maken er zelfs een mini vakantie van en overnachten ergens in de buurt. Dat is natuurlijk helemaal leuk om te zien.”

Subsidie FNO

De landelijke sportdag Korsakov is mede mogelijk gemaakt door FNO Klein Geluk. FNO Klein Geluk vergroot de kwaliteit van leven van mensen met een langdurige beperking op het vlak van gezondheid. Het programma ondersteunt activiteiten die bijdragen aan eigen regie, sociale participatie of welbevinden. De behoefte van de mensen zelf staat altijd centraal.