Inspirerende vakgroepbijeenkomst WZD en Moreel Beraad

Inspirerende vakgroepbijeenkomst WZD en Moreel Beraad

De recente vakgroepbijeenkomst voor geestelijk verzorgers en maatschappelijk werkers met het thema Wet Zorg en Dwang en de inzet Moreel Beraad, is succesvol verlopen. De middag werd bezocht door enkele tientallen enthousiaste en gedreven deelnemers die volop met elkaar in gesprek gingen naar aanleiding van de presentaties en een casus uit het publiek die werd uitgediept.

De bijeenkomst stond onder voorzitterschap van Berdien Spoelman, geestelijk verzorger Noorderbreedte. Sprekers waren Annemarieke Versteeg en Berdien Spoelman. Ook presenteerden onderzoekers Ineke Zuurmond en Francien Molenaar op een interactieve wijze hun onderzoek.

Annemarieke Versteeg lichtte in haar presentaties toe wat de Wet Zorg en Dwang inhoudt en op welke punten het vaak ingewikkeld wordt bij de doelgroep Korsakov. Volgend op de presentatie vond een workshop plaats over het moreel dilemma bij de Wet Zorg en Dwang met de inzet van Moreel Beraad. Een casus uit het publiek werd daarbij verder uitgediept zodat er concreet een beeld ontstond met welke zaken verzorgenden maar ook patiënten en hun omgeving zelf allemaal te maken krijgen bij morele dilemma’s.

Na de pauze was er een interactieve wetenschapsmiddag. Ineke Zuurmond liet zien hoe bewoners met het Syndroom van Korsakov een stem krijgen. Vraag daarbij is of confabulatie daarbij een probleem is? En hoe gaan wij daar mee om? Francien Molenaar is bezig met een exploratief onderzoek naar `Zingevingsvragen bij cliënten met het syndroom van Korsakov’. Zij onderzocht welke zingevingsvragen te herkennen zijn in levensverhalen en vragen van cliënten die langdurig in een zorginstelling verblijven.

De bijeenkomst is in zijn geheel hier terug te kijken.

De presentaties van de spreeksters vindt u ook op de site:

Berdien Spoelman

Annemarieke Versteeg 2

Francien Molenaar

Ineke Zuurmond