5 januari 2023: Documentaire 'Even vergeten' op NPO2

5 januari 2023: Documentaire 'Even vergeten' op NPO2

Donderdag 5 januari 2023 wordt op NPO2 om 22.10 uur de 2Doc 'Even vergeten' van regisseur Kim Smeekes uitgezonden. Deze documentaire van 70 minuten is opgenomen in verpleeghuis Markenhof, onderdeel van Atlant. In de Markenhof wonen 140 mensen met het syndroom van Korsakov. In de documentaire worden een aantal bewoners op de voet gevolgd, waaronder Kenny en Christina. De documentaire geeft een beeld van hoe het leven van mensen met het syndroom van Korsakov en de dagelijkse zorg voor hen eruitziet.

Zo is Kenny dagelijks bezig met zijn financiële zaken omdat hij vermoed dat er geld van hem is gestolen en dat hij slachtoffer is van de toeslagenaffaire. Hij worstelt met het leven op de Markenhof, hij smeedt een plan om het tehuis te verlaten, samen met zijn nieuwe liefde en medebewoonster Loes. Christina is vooral bezig met het verleden, haar heerlijke tijd op de Canarische Eilanden en haar leven als danseres. Ze wil niets liever dan terug naar haar oude leven tussen de Spaanse palmbomen, maar zit door de ziekte van Korsakov vast tussen de dennenbomen op de Markenhof. Ondertussen kijkt ze met veel liefde naar een foto van haar vermeende schoonzoon Xander de Buisonjé, die netjes ingelijst op haar nachtkastje staat. 

Na afloop wordt voor meer informatie doorverwezen naar de website van het Korsakov Kenniscentrum. Tijdens de première op dinsdag 3 januari zullen het Korsakov Kenniscentrum, Atlant, en cliëntenorganisatie 't Zwarte Gat ook aanwezig zijn. De documentaire wordt door BNNVARA uitgezonden in het kader van 'Dry January'.