Yvonne Rensen

Yvonne Rensen

GZ-psycholoog

Yvonne Rensen studeerde psychologie aan de Radboud Universiteit. Kort na haar afstuderen begon zij aan haar promotietraject naar foute herinneringen. De link met het syndroom van Korsakov is dan al snel gelegd. De dataverzameling vond veelal plaats bij het Topklinisch Centrum voor Korsakov en alcoholgerelateerde cognitieve stoornissen van het Vincent van Gogh in Venray. Dit was de eerste aanraking met de praktijk. De liefde voor werken met deze doelgroep ontstond en het is dan ook niet verassend dat ze na haar promoveren met deze doelgroep bleef werken in de praktijk.

Yvonne kwam met het KKC in aanraking door het project Foutloos Leren, een groot multicentreproject, waarbij verschillende leden van het KKC de foutloos lerenmethode gingen toepassen en data voor onderzoek aanleverden via het KKC. “Naast internationale publicaties hebben we samen met het KKC een handleiding geschreven over hoe de onderzoeksresultaten in de praktijk kunnen worden gebracht. Want dat is natuurlijk waar het om gaat als je mensen echt wilt helpen.”

Sindsdien weten Yvonne en het KKC elkaar goed te vinden voor onderzoekszaken. Momenteel doet ze onder meer onderzoek naar de herkenning en eventueel behandeling van apathie. “Dat is een veel voorkomend probleem bij mensen met Korsakov. De mensen zelf hebben er vaak niet zoveel last van, maar voor naasten is het heel vervelend als hun vader weinig interesse en initatief toont. Ook zien we vaak dat als mensen eenmaal in beweging komen, ze wel kunnen genieten” Een andere onderzoekslijn houdt zich bezig met sociale cognitie, hoe iemand afgestemd is richting anderen. “Kan iemand zich in een ander verplaatsen? Het blijkt dat mensen met Korsakov daar meer moeite mee hebben dan mensen zonder Korsakov.”