Wiltine Moerman
Psycholoog in opleiding tot GZ-psycholoog bij Atlant
Na haar studie psychologie aan de Radboud Universiteit in Nijmegen ging Wiltine aan de slag bij Atlant. “Ik kwam er terecht in een omgeving waarin onderzoek werd gewaardeerd en gestimuleerd, dat paste helemaal bij mij.” Door het werken op de afdeling voor Korsakovzorg werd haar interesse in deze bijzondere doelgroep aangewakkerd. “Het zijn mensen met zowel cognitieve als psychiatrische problematiek. Die combinatie maakt het een uitdagende groep om mee te werken. Dat trekt mij aan.”
Wiltine doet dan ook graag onderzoek dat mensen met Korsakov verder kan helpen. “Ik onderzoek executieve functiestoornissen van mensen met het syndroom van Korsakov. Mensen met het syndroom van Korsakov hebben vaak moeite met de meest eenvoudige dingen, zoals zelfstandig naar een activiteit gaan, hun kleding in de juiste volgorde aantrekken of opstaan uit bed. Ook hebben ze vaak moeite met het aanpassen van hun gedrag, initiatief nemen of iets organiseren. Dit noemen we executieve functiestoornissen. Executieve functiestoornissen zorgen voor problemen op allerlei gebieden en zorgen voor beperkingen in het dagelijks leven. Er is nog weinig onderzoek gedaan naar wat deze executieve functiestoornissen precies inhouden. In mijn onderzoek stel ik vragen als: welke deelgebieden van de executieve functies zijn beschadigd? Wat gaat er nog wel goed? En wat is de relatie met probleemgedrag?”
Ook onderzoekt Wiltine apathie, een veelvoorkomend probleem bij mensen met Korsakov. Hiervoor gebruikt ze een nieuwe lijst die de drie verschillende onderdelen van apathie meet: sociale apathie, emotionele apathie en gedragsmatige apathie. “Wat is de relatie tussen apathie en executieve functiestoornissen? En hoe ziet apathie er uit bij het syndroom van Korsakov? Op deze en andere vragen probeer ik een antwoord te vinden.”