Jeroen Swinkels

Jeroen Swinkels

Verpleegkundig specialist GGZ

Jeroen werkte eerst een aantal jaren als verpleegkundige en praktijkopleider in GGZ en ambulante GGZ (FACT). In 2017 ging hij de opleiding tot verpleegkundig specialist GGZ (VS) volgen. "Toen ik een opleidingsplek mocht uitkiezen, koos ik voor het Korsakovcentrum voor alcoholgerelateerde cognitieve stoornissen. Deze bijzondere doelgroep met cognitieve stoornissen en co-morbiditeit van somatische én psychiatrische problematiek verdient een team met gedreven en bevlogen professionals; een team waarin een verpleegkundig specialist mijn inziens niet in mag ontbreken."

Minder terugval, beter jezelf redden

Het Vincent van Gogh in Venray heeft het Topklinische Korsakovcentrum voor alcoholgerelateerde cognitieve stoornissen. Hier biedt zij sinds een aantal jaren gespecialiseerde casemanagement voor patiënten met alcoholgerelateerde neurocognitieve stoornissen. Doel? "Terugval in alcoholgebruik te minimaliseren en de zelfredzaamheid van patiënten in de thuissituatie te optimaliseren. Ik ben als regiebehandelaar met het team verantwoordelijk om de komende jaren dit ambulante zorgaanbod verder uit te breiden." Hoe? "Onder meer door de samenwerking met ketenpartners te intensiveren. En door de ontwikkeling van interventies op maat voor deze specifieke doelgroep." In 2023 verscheen hierover een essay in het Tijdschrift Verslaving & Herstel.

Beste practice voor rookvrije zorg

Daarnaast is hij betrokken bij initiatieven voor rookvrije zorg. Hij zoekt hierbij naar best practice interventies. "Hierdoor kunnen teams verpleegkundigen en verzorgenden maximaal in hun taak voldoen: bijdragen aan de gezondheid én de kwaliteit van leven van onze patiënten."