Agnes Klaren

Agnes Klaren

Agnes Klaren is van huis uit verpleegkundige en gezondheidswetenschapper. Ze heeft aardig wat tijd doorgebracht in de ziekenhuiswereld, zo zegt ze. “Daar heb ik mooie dingen gezien en geleerd maar in 2016 heb ik toch besloten de overstap te maken naar de ouderenzorg. Ik wilde graag een eindverantwoordelijke positie en in de ouderenzorg stond op dat moment heel veel te gebeuren. Ik had de indruk dat ik daar dichter op het primaire proces kon staan.” In 2019 maakte Agnes haar volgende overstap naar Thebe waar ze lid is van de raad van bestuur. “Continu leren en verbeteren” zijn wat haar betreft kenmerkende typeringen voor haar werkwijze.

Thebe was begin 2022 druk bezig een Regionaal Expertisecentrum te worden. Tijdens die werkzaamheden kwam Agnes in contact met het Korsakov Kenniscentrum. “Ik was gewoonweg nieuwsgierig naar hoe het allemaal zou gaan lopen met die regionale expertisecentra en kreeg via Cynthia als directeur een goed beeld van wat er allemaal op stapel stond. Bovendien gaat de doelgroep me aan het hart. Het is een kleine, vergeten groep mensen die net zo goed de beste zorg verdienen als de rest van Nederland. Mijn kennis en kunde wilde ik daarom graag inzetten in het bestuur van het KKC. En zo geschiedde. In het voorjaar van 2022 trad Agnes toe tot het bestuur van het Korsakov Kenniscentrum.

Agnes vindt het waardevol om haar bijdrage te leveren aan het KKC. “Het KKC doet het al heel goed qua kennisvergaring en -verspreiding. Wat ik wil brengen is nog meer samenwerking. Ik ben van nature een teamplayer en sta open om van anderen te leren maar ook mijn eigen kennis over te dragen. Ik hoop ook de contacten met VWS en zorgverzekeraars over laag volume hoog complexe doelgroepen vanuit het KKC bestuur met een andere pet op te bekijken en daar weer van te leren. En te kijken hoe we die positief kunnen beïnvloeden. Want het wordt landelijk door de groei van het aantal organisaties niet echt overzichtelijker: tien verschillende expertisecentra, tien directeuren, tien bestuurdersclubjes. Dat is uiteraard met een reden zo gegroeid, maar bureaucratie ligt op de loer. Ik vraag me bijvoorbeeld af waarom we dat zo doen en of dat misschien anders kan of moet. Daar wil ik graag meer gevoel bij krijgen.”

De concentratie van expertisecentra op verschillende plekken in het land is volgens Agnes een sterk punt. “Ook het doen van onderzoek en het uitoefenen van een consultfunctie is uiterst belangrijk. Je kunt als compactere organisatie niet alle kennis in huis hebben. Dan is het fijn als je ergens in de regio hulp kunt krijgen. Dat is dan ook meteen de grootste waarde voor organisaties om lid te worden van het KKC. Ze zitten dicht bij het vuur en hoeven niet zelf het wiel uit te vinden. Maar bovenal: ze kunnen zo nog betere zorg leveren.”