Podcast aflevering 2: Leven met Korsakov

Inschrijven voor onze nieuwsbrief

9 november 2022

Podcast aflevering 2: Leven met Korsakov

Geheugenverlies, jezelf verwaarlozen en niet meer kunnen plannen. Het overkwam Riet. Jarenlang was zij verslaafd aan alcohol en at zij slecht. Nu woont ze op het Dijckhuis, een aparte locatie voor mensen met Korsakov van verpleeghuis Het Parkhuis in Dordrecht. Over het leven met Korsakov praat onze host Nathalie Koopman in de tweede aflevering van onze podcastserie Over Korsakov met Riet en met Martine Taal, maatschappelijk werker bij de Saffiergroep.

Riet woont inmiddels 10 jaar in het Dijckhuis. Na het overlijden van haar man was ze erg eenzaam. Vooral de laatste twee jaar thuis dronk ze veel; wel een fles whisky per dag. ‘Op het laatst ging ik ook mijn eten versloffen. Was ik op de bank in slaap gevallen en stond ’s morgens nog mijn eten op het aanrecht.’

Empatisch directieve benadering
Riet is nog erg zelfstandig en gaat ook nog dikwijls even de deur uit. Martine legt aan Nathalie uit dat dit lang niet voor iedere persoon met Korsakov geldt, zij hebben vele begeleiding en structuur nodig zodat vaardigheden weer kunnen inslijten. ‘Dat kan zelfs het zetten van een kop koffie zijn’, vertelt ze. Daarvoor is een empatisch directieve benadering, waarvoor ook medewerkers geschoold worden, ontzettend belangrijk.

Beluister aflevering 2 ‘Leven met Korsakov’
Ga naar het overzicht met alle afleveringen

Deel deze post