Petra van Dam

Petra van Dam

Petra van Dam is de voorzitter van het bestuur van het KKC. Petra werkt als bestuurder bij Amsta, dat zorg en ondersteuning biedt aan iedereen in Amsterdam die om welke reden dan ook niet in staat is zijn of haar leven op eigen kracht vorm te geven.

Dat geldt ook voor mensen met het syndroom van Korsakov die worstelen met complexe problemen die veel ondersteuning vragen. Vanuit die doelgroep kwamen Amsta en Petra in aanraking met het KKC, waar Petra sinds enkele jaren voorzitter is van het bestuur.

Het KKC vervult als kennisnetwerk een belangrijke rol in de zorg voor mensen met korsakov, vindt Petra. “Ook in een relatief klein land als Nederland is het belangrijk dat de kennis over de zorg voor deze groep actief onderling gedeeld wordt. En dat je die verder uitdiept. Een netwerk waaraan je vanuit de dagelijkse praktijk laagdrempelig vragen kunt stellen, waar scholing ontwikkeld wordt en kennis gedeeld, is daarom belangrijk. Op basis van die vragen vanuit de praktijk hebben we ook de Kennisagenda gebouwd, waar we erg trots op zijn.”

Het verder uitrollen van het kennisnetwerk zorgt er hopelijk voor dat professionals enthousiaster worden om in de zorg te gaan werken en om zich ook verder te ontwikkelen, denkt Petra. “Dat geldt voor meerdere doelgroepen, maar dus ook voor korsakov. Het betreft een complexe groep, laag volume en hoog complex. Een uitdaging om die groep beter te leren kennen als zorgprofessional. We kunnen daarom ook meer verbinding met scholen, ROC’s en andere beroepsopleidingen zoeken, om die doelgroep nog beter voor het voetlicht te brengen. Te laten zien dat het werk in de langdurige zorg heel veel variatie met zich meebrengt.”