Webinar over smartwatch als extern geheugen bij korsakov

Inschrijven voor onze nieuwsbrief

7 april 2021

Webinar over smartwatch als extern geheugen bij korsakov

Masterstudent Sterre Smits geeft op 21 april een webinar over hoe een smartwatch als extern geheugen kan dienen bij korsakov-patiënten. Smits deed er onderzoek naar bij Slingedael en presenteert haar bevindingen tussen 14.15-15.15 uur.

Slingedael doet continu onderzoek naar mensen met het syndroom van Korsakov. Ook studenten van de Universiteit van Utrecht nemen hieraan deel. Smits is er daar één van. Zij licht kort alvast een tipje van de sluier op over haar onderzoek. “Momenteel doe ik mijn master neuropsychologie aan de Universiteit Utrecht. Tijdens die periode deed ik onderzoek naar het gebruik van een smartwatch als extern geheugen voor korsakov-patiënten. Een aantal patiënten hebben één week herinneringen gekregen voor hun dagelijkse afspraken via een smartwatch en één week zijn ze hier verbaal door mij aan herinnerd. In de praktijk is het namelijk vaak zo dat de patiënten door de zorg geroepen moeten worden zodat ze hun taken uitvoeren. Dit komt omdat korsakov-patiënten vaak moeite hebben met het prospectieve geheugen (het onthouden van toekomstige afspraken). Een smartwatch kan gebruikt worden om patiënten aan deze taken te herinneren en ze op deze manier ook meer onafhankelijkheid te geven, doordat ze niet steeds geroepen hoeven te worden. De onafhankelijkheid kan daarnaast ook zorgen voor een betere kwaliteit van leven voor de patiënten, wat uiteindelijk ons hoofddoel is.”

Wilt u meekijken met webinar? Inschrijven kan dan hier.

Larissa Vermeulen presenteerde eerder haar onderzoek over apathie en de relatie met executieve functies bij mensen met korsakov. Haar presentatie kunt u hier terug kijken.

 

Deel deze post